”Det finns struktur, ordning och möjlighet att utvecklas här” — fredagsporträttet med Irene Myrsell

0
429

Vilken roll har du inom koncernen idag?
– Jag är projektchef för ROT, renovering, ombyggnad och tillbyggnad. Det betyder att jag ansvarar för våra ROT-projekt och är också chef för de platschefer som är på plats vid de olika renoveringarna vi har igång just nu.

Vad har du gjort tidigare?
– Nu senast kom jag från AFRY, tidigare ÅF, där jag arbetade som sektionschef. Sektionen jag drev arbetade med projektledning för bostäder och hade många stambyten (ROT-projekt) i portföljen. Tidigare har jag arbetat som projektledare på John Mattson Fastighetsföretagen och renoverat mig igenom större delen av deras bestånd på Lidingö. Jag har också jobbat i många år på Fastighets AB förvaltaren i Sundbyberg. Jag och ROT-projekten har följts åt genom åren av den enkla anledningen att jag tycker om dem.

Hur hamnade du på Einar Mattsson och vad hade du för bild av oss innan du hamnade här?
– Under den sista tiden på AFRY hade jag i bakhuvudet att det skulle vara kul att gå till entreprenörs-sidan eller att återigen jobba på ett fastighetsbolag. När jag blev kontaktad av en rekryterare så tyckte jag att det lät intressant med jobbet här, det uppfyllde ju båda mina önskningar.

– Min bild av Einar Mattsson var att det är ett företag med ett långsiktigt tänk, där det finns mycket och bred kunskap inom förvaltning, fastighetsutveckling och bygg.

Du började under pandemin när alla jobbade hemma. Hur var det?
– Det gick under rådande förutsättningar bra. Det var på sluttampen av pandemin och alla var vana vid digitala möten. Eftersom vi hade pågående projekt som inte gick att driva på distans, så träffade jag ändå många av mina nya kollegor. För mig är det viktigt med den verkliga kontakten. Då går arbetet fortare, blir bättre och är roligare.

I koncernen har vi kollegor som efter arbeten på andra företag kommit tillbaka. Vad är det som drivit dem hit igen tror du?
– Jag tror att det handlar om långsiktigheten. Det finns en särskild förmåga att kunna anpassa sig till både bra och dåliga tider. Men också att det finns struktur, ordning och möjlighet att utvecklas här.

Ser du dig själv som en karriärkvinna?
– Inte direkt. Jag vill att mitt team ska vara bäst i huvudstaden på ROT-projekt. Samtidigt så är det viktigt för mig att landa och känna mig nöjd där jag är. Min vision är att vara en del i att skapa utveckling inom vår bransch och att driva bra samarbeten och projekt.

Du är född i Dalarna. Präglar det dig på något sätt?
– Ja, jag tror det. Närheten till skog och natur är viktig för mig, det är där jag hämtar energi. Jag vill tro att det är därifrån min jordnära inställning tillsammans med ett visst mått av ”jäklar anamma” kommer. Dalmålet kan ibland vara bra att plocka fram både för att sprida glädje och för att skapa förtroende.

Har du en fäbless för gamla hus?
– Jag är intresserad av arkitektur och tycker om både gamla och nya hus, de är fina på olika sätt. En favorit är ändå den tidiga funktionalismen, 20-30-talet. Men jag tycker också om 60-tals-husen som inte är lika populära, men som jag jobbat mycket med.

Är Einar Mattsson ett ”renovräknings”-bolag? Ful-renoverar vi utan att det behövs och chockhöjer vi hyrorna för att de som hyr av oss ska tvingas flytta?
– Nej, vi fulrenoverar inte. Vi gör ett bra och viktigt jobb med att blåsa liv i fastigheter som nått sin tekniska livslängd och med återbruk. Nu jobbar vi mer strukturerat med att utveckla hur vi kan återbruka ännu mer i ROT-projekten. Debatten kring dessa frågor är ofta mycket ensidig. Den tar sällan hänsyn till branschkrav, lagar eller regler för renovering, ekonomi eller hyressättningssystemet.

– Jag har genom åren träffat och jobbat aktivt med tusentals hyresgäster i ROT-projekt. En sak som glöms bort i debatten är att många längtar efter att få en genomgripande renovering när vi fastighetsägare ändå är där. Självklart är det viktigt att bevara delar som är hela och fina för att behålla husens tidstypiska detaljer där det är möjligt. Jag tycker exempelvis att projektet Luxlampan som vi driver nu, gör detta på ett bra sätt. Min uppfattning är att systemet för hyressättning inte fungerar i samklang med verkligheten och det är en del av problematiken.

Vilket är ditt allra roligaste jobbprojekt hittills?
– Jag tänker spontant på två projekt. Det ena ett stort projekt, 650 lägenheter med kvarboende. Ett samverkansprojekt när det fungerar som bäst. Jag var en del av styrgruppen för projektet och hade en roll som projektledare och stöd till beställaren i hyresgäst- och kommunikationsfrågor. Projektet är ett av mina roligaste tack vare ett mycket bra samarbete i alla led. Samarbetet fungerade väldigt bra tack vare att vi arbetade strukturerat med kommunikation och uppföljning hela tiden. Vi tog oss tid att lära känna varandra.

– Det andra projektet jag tänker på var en totalrenovering av en 50-tals fastighet där jag ansvarade för allt från kommunikation och medgivandeprocess med hyresgästerna, till flyttlogistik, upphandling av entreprenör och projektledning. Det var kul och mycket lärorikt, för jag var en del av all problemlösning genom hyresgästdialogen och produktionen.

Du är alltid leendes och är social. Hur sprider man arbetsglädje på en arbetsplats?
– Jag övertygad om att vi gör ett bättre arbete om vi har kul på jobbet. Även om vi har fullt upp och diverse saker att lösa, så är det viktigt att vi hjälps åt att sprida glädje. Vi gör det bland annat genom att se varandra, ge feedback och bjuda på oss själva.
Några andra saker som jag försöker att ha med mig är att vara inkluderande, ha mål som du kan fira och att kommunikation kan lösa eventuella problem.

Vad gör dig glad? Vem gör dig glad?
– Det är viktigt att kunna glädjas även åt små saker i livet. Det är vardag nästan hela tiden och jag vill ha glädje i den. Jag blir glad bland annat av att känna framfart och hitta lösningar, att vara i naturen, god mat, att träffa vänner, rena lakan, bra musik och såklart ost och snygga skor!

– Att spendera tid med min sambo och min son gör mig glad. Ett bra samtal eller ett skämt med en kollega gör mig också glad.

På vilken plats i världen känner du dig mest trygg?
– Vid en liten stuga i skogen invid Nedre Rishyttesjön i södra Dalarna.

Berätta något om dig som få vet.
– Jag gör smycken, tippar på travet och sjunger högt i bilen för mig själv. Gärna till favoritbandet Led Zeppelin eller Bonnie Raitt. De senaste åren har det även tillkommit en del country i repertoaren …

Kan du nämna en gång när du tänkte ”livet kan inte bli så mycket bättre än nu”?
– En sommarkväll när jag och min sambo nyligen träffats för cirka fyra år sedan. Vi var vid sjön och den lilla stugan i Dalarna. Vi satt ute, nere vid sjön, under ett riktigt sommaråskväder. När det klarnade upp spreds ett magiskt ljus och allt var helt stilla. Vi hängde upp ett myggnät, sov utomhus och lyssnade på lommen som simmade förbi och avslutade kvällen med ett nattdopp.

Source link

Previous articleOncopeptides ger en uppdatering från mötet med FDAs rådgivande kommitté ODAC
Next articleKommuniké från extra bolagsstämma i Oncopeptides AB (pupl)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here