”Einar Mattsson är trygga i och duktiga på många delar av fastighetsområdet” — fredagsporträttet med Eric Dahlén

0
327

Berätta, vad tog dig till Einar Mattsson?
– Innan jag började här arbetade jag på avdelningen för projektutveckling på exploateringskontoret, i Stockholms Stad. Då jobbade jag med utvecklingen av delar av Slakthusområdet. Delområdena som jag ansvarade för innehåller allt från bostäder, grundskola, äldreboende till äldre, kulturhistoriska industribyggnader som ska få en ny användning.

– Efter att ha arbetat med utveckling av större områden kände jag att jag ville prova byggherrerollen. Att ha en övergripande projektledar- och beställarroll, men samtidigt kunna arbeta i en lite mindre skala än hela stadsdelar tilltalade mig. Rollen som projektutvecklare på EMP lät väldigt kul, där du får vara med och ta ansvar från tidiga skisser till ett färdigt hus, så när annonsen dök upp tvekade jag inte att söka.

Du är ingenjör och har läst samhällsbyggnadsprogrammet på KTH. Hur kommer det sig att det blev just den inriktningen?
– Jag läste teknisk linje på gymnasiet och tyckte att samhällsbyggnadsprogrammet på KTH lät som en rolig och bra utbildning. När jag började på KTH var min tanke att välja någon av de mer tekniska inriktningarna som konstruktion eller anläggning. Under utbildningen fick jag upp ögonen för de tidiga skedena av samhällsbyggnadsprocessen. Att valet föll på stadsplanering var främst för att jag gillar kombinationen av teknik och planeringsfrågor, ekonomi och juridik. Det har jag stor nytta av i rollen som projektutvecklare.

Stämmer dina intryck med de du hade innan av koncernen?
– Ja, det måste jag säga. Mina intryck sen tidigare var att Einar Mattsson är trygga i och duktiga på många delar av fastighetsområdet. Har träffat flera från det här familjeägda bolaget under åren och alltid fått ett bra intryck. Att det är en större arbetsplats med flera affärsområden var också en av anledningarna till att jag sökte mig hit. Det är väldigt lyxigt att ha så många duktiga och hjälpsamma kollegor att fråga om allt som dyker upp under veckan.

Du är specialist på mobilitetslösningar. Kan du förklara för den oinvigda, vad är nyttan med det?
– Efter KTH arbetade jag som trafikplanerare på ett konsultföretag. Där jobbade jag bland annat med att hjälpa kommuner och byggherrar att ta fram strategier och handlingsplaner för hållbart resande. Mobilitet kopplat till fastighetsutveckling har tidigare fokuserat mycket på ett visst antal bilparkeringsplatser. Men för många som ska bo i huset förenklar det mycket om cykelutrymmena är genomtänkta, om det finns en lådcykel att låna när man ska på utflykt eller en poolbil som går att hyra de gånger man behöver ta sig lite längre. Att planera in och erbjuda den typen av lösningar innebär också att behovet av att äga en egen bil minskar. Då behövs färre parkeringsplatser i förlängningen Så det finns mycket att vinna, utifrån olika hållbarhetsaspekter, genom att tänka till och ta med mobilitetsperspektivet när en fastighet ska utvecklas.

Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Att vi är en koncern med fastighetens hela livscykel internt. För mig är det väldigt lärorikt att få med sig perspektiven från förvaltnings- och byggsidan. Det finns så många duktiga och trevliga medarbetare att ta hjälp av. Sen tilltalas jag mycket av företagets historia och värdegrund och hur det bidrar till att sätta tonen för oss framåt.

Vad finns det för fördelar och vad är en nackdel med fastighetsbranschen?
– En fördel är att det är föränderligt, att vi aldrig blir färdigutvecklade. Sen spänner branschen över så många områden att det finns något som passar nästan alla. Du kan arbeta inom ett väldigt snävt fack eller vara generalist, klura på planlösningar eller älska att sitta och knåpa i Excel. En stor utmaning är klimatavtrycket som branschen för med sig. Där finns det mycket att jobba med.

Om du fick möjligheten att vara EU-kommissionens ordförande en dag, vad är det första du skulle göra då?
– Som det är just nu skulle det vara att se till att stödet till Ukraina fortsätter och utökas.

Blir du någonsin arg? I så fall på vad?
– Jag har svårt för buffliga översittarbeteenden och skolgårdshierarkin där stor kan ge sig på liten.

Var ligger ditt favoritresmål?
– Det finns många favoriter, men Tokyo är svårslaget! Jag har varit där två gånger och gått bland körsbärsblom, sjungit falskt på karaoke, ätit sashimi direkt från fiskmarknaden och druckit öl ur ojämförbart frostade glas (en japansk paradgren).

Vad har du för intressen?
– Mitt fotbollsintresse är stort. Efter att den egna karriären minst sagt gått i stå blir det främst från soffan, på Stora Valla eller när jag är med och tränar dotterns lag. Sen gillar jag att laga och äta mat. Jag och en kompis startade faktiskt en av Stockholms första food trucks, Chilibussen, för snart tio år sedan. Det var ett väldigt roligt sommarjobb under några år.

Vem är din största förebild?
– Min mormor är en stor förebild. Hon hade alltid ett leende på läpparna, var otroligt duktig på att laga mat och en samlingspunkt för många hemma i Hova.

Source link

Previous articleSpelbolag med svensk licens omsatte 6,8 miljarder kronor under det tredje kvartalet
Next articleDiakonissehuset Lovisenberg blir ny hyresgäst till Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB:s sjukhus i Oslo – "vi ska driva sjukhuset åtminstone till 2048"

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here