Einar Mattsson bygger nya hyresrätter med trästomme på taket

0
333

I dag blir tornkranen färdigmonterad som ska lyfta upp alla delar till den påbyggnation som ska ske på taket i korsningen Torkel Knutssongatan och Krukmakargatan på Södermalm i Stockholm. Där ska två nya våningar med hyresrätter byggas, som ett led i Einar Mattssons strävan att tillföra fler hyresrätter till Stockholm. Lägenheterna byggs med trästomme, då trä är ett lättare och därför bättre material för påbyggnaden. 

Einar Mattsson renoverar nu hela fastigheten Råttan, som har en spännande historia inte minst från 1970-talet. Huset renoveras varsamt trots omfattande stambyte och hisschakts-ombyggnationer. Flera detaljer som dörrar, parkett med mera fräschas upp och återbrukas i det för tillfället slitna huset. Här förbättras också klimatskalet och fastigheten moderniseras för att uppfylla dagens lag- och byggkrav.
Nu under rivningsfasen passar man på att byta ut all den gamla elen och installera nya system med nya ledningar.

Att bygga i stadsmiljö kräver extrem planering
Vi pratar med Einar Mattssons platschef, en av fastighetskoncernens mest rutinerade:

– Den största utmaningen på det här projektet är logistiken. Det finns inte ytor att placera och lagra material på utanför fastigheten. Utöver att ett ROT-projekt redan är ett enormt logistikprojekt, så ska det här projektet klara av att hantera transporter av en hel husstomme och övrigt material för de tre nya våningarna. I sådana här projekt är tidsplaneringen avgörande och minsta försening skapar problem i flera led, vilket vi vill undvika.

– Det roligaste blir den nya träkonstruktionen. Ett gigantiskt pussel av stora träelement där de olika delarna ska monteras ihop med stor precision. Sedan ska solcellerna på plats.

Bättre klimatskal för energieffektivitet
I det här projektet läggs ny isolering på befintlig putsfasad, och sedan läggs den nya putsen ovanpå. Putsen följer Stockholms stads fasadprogram och får därför samma kulör och putsteknik som när huset uppfördes 1960. I de nya bostäderna på taket installerar vi FTX-teknik* för ventilation. De befintliga bostäderna får ett uppgraderat ventilationssystem för bättre komfort.

2025 flyttar hyresgästerna tillbaka
Under 2025 flyttar de tidigare hyresgästerna tillbaka till lägenheterna de tidigare bott i. Ett trettiotal personer får också ett eget hyreskontrakt för en nyproducerad hyresrätt i bra läge på centrala Södermalm, utan att någon ny mark använts.

Läs mer på Stockholms stads sida om projektet:
https://vaxer.stockholm/projekt/pabyggnad-ger-nya-hyresratter-pa-krukmakargatan/

* FTX är en ventilationslösning med fläktar som återvinner värmen i inomhusluften

Source link

Previous articleSBB säljer till kommunala Gavlegårdarna för 46 mkr
Next articleGrannsamverkan kan stoppa tjuvarna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here