Just nu uppmanas allmänheten till mycket stor försiktighet vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud. Samtidigt är det många som firar skolavslutningar och sommarlov med engångsgrillar och grillfester.
– Många husbränder startar efter grillkvällens slut. Den fortfarande varma grillen ställs undan alldeles för nära husväggen som sedan fattar eld. Tänk på att det tar många timmar för grillen att svalna, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Att ta med en engångsgrill på picknicken kan kännas trevligt, men även där är risken stor för spridning när pyrande grillar lämnas i sopor eller i närheten av torr mark.
Engångsgrillar är inte tillåtna när det råder eldningsförbud.
– Just nu skulle jag avråda helt från engångsgrillar. Det kan börja brinna i gräset enbart av värmen under dem. Det är inte heller alltid man har tillgång till den mängd vatten det krävs för att släcka en engångsgrill på ett säkert sätt. Satsa på en somrig sallad istället, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If.
Med den torkan som råder nu gäller dessutom ökad försiktighet med att inte slänga fimpar i naturen. Se efter så att inte en upphettad bil sätter eld på torrt gräs när den parkeras.
Just nu är risken för bränder i skog och mark extremt stor i Götaland, Svealand, Gävleborgs län samt Gotland, enligt SMHI. I mellersta och norra Norrland samt nordvästra Dalarna bedöms risken för bränder i skog och mark stor eller mycket stor. SMHI uppdaterar med aktuella varningar om brandrisk dagligen: Varningar och meddelanden | SMHI
Så grillar du säkert
– Var noga med att följa lokala restriktioner – följ myndigheternas rekommendationer.
– Låt grillen stå fritt och se till att den står stadigt. Ta bort allt lättantändligt material nära grillen innan du tänder.
– Lämna aldrig grillen utan uppsikt när den är tänd.
– Håll koll på barn och husdjur så att de inte är för nära grillen.
– Använd gärna grillvantar för att undvika brännskador.
– Respektera eventuellt grillförbud.
– Kom ihåg att om du tänder en eld är du alltid ansvarig för säkerheten.
– Om du har grillat med kolgrill är det viktigt att släcka kvarvarande glöd och aska med vatten eller placera grillen på en säker plats utomhus med locket på. Placera aldrig en grill med glödrester nära till exempel väggar, möbler, inomhus eller i ett slutet utrymme. Större kolbitar eller briketter kan fortsätta att glöda i flera timmar och bränder kan uppstå om grillen står nära något som är brännbart.
– Har du grillat med gasolgrill stänger du kranen på gasoltuben först, sedan stänger du av själva grillen. Du måste göra det i den ordningen för att slangen från tuben till grillen ska vara tömd på gasol när den inte används.
– Kontrollera att gasolslangen är hel. Om den är sprucken kan det börja flamma ur slangen.
Källa: If
Här råder just nu eldningsförbud: Eldningsförbud – Krisinformation.se