“Jag tycker att processarbete är roligt” — fredagsporträttet med Alexandra Hägg

0
1147

Vilken roll har du på Einar Mattsson idag, och vad innebär den?
Jag arbetar på förvaltningen och jag ansvarar för uthyrning av bil- MC- och garageplatser. Många som bor i Einar Mattssons lägenheter äger också fordon och vill kunna hyra en plats och slippa leta. Så jag stöttar förvaltnings-teamen i diverse frågor kring ytorna för bilplatserna. Det handlar om alltifrån hyresnivåer, att upphandla avtal för bevakning och se till att maximera uthyrningen av dem. Att upprätta ytor för bilplatser är kostsamt så det gäller att ta till vara på dem på bästa sätt både för ägare och våra kunder. Jag jobbade med lägenheter förut, så nu fokuserar jag på att bli vår parkeringsexpert.

Hur utmanar du dig själv i vardagen?
— Just nu arbetar jag främst efter att skapa balans i min vardag. Det är också min utmaning. Jag reflekterar över vad jag gör och försöker se om det finns möjligheter att göra på ett annat sätt. Jag övar på att kunna bryta ner mina stora mål till mindre och bli nöjd även med de små framgångarna.

Du är utbildad på Malmö Universitet. Hur kom det sig?
— Det korta svaret är för att jag är född där och har tidigare bott där under 11 år. Efter att ha bott i flera städer under min uppväxt så behövde jag få komma ”hem” igen. Lustigt nog sammanföll det temat när jag satt med min katalog och läste om alla utbildningar som fanns. Jag valde att söka utbildningen ”Fastighetsföretagande” för vikten av att ha ett hem. Att få arbeta med byggnader. Och om de tas omhand korrekt så kommer de stå kvar i generationer. Det lockade mig att få möjlighet att påverka de boendes trygghet att ha ett hem, genom att förvalta och utveckla bostäder.

Vad mer har du gjort innan du kom till den familjeägda koncernen Einar Mattsson?
Jag har jobbat med fastigheter sedan 2008 när jag startade min yrkesbana som uthyrare för Lunds Kommunala Fastigheter. Jag har testat på lite olika roller. Främst har jag arbetat som uthyrare och förvaltare av hyresbostäder. Jag gick Estetiska linjen med inriktningen dans i gymnasiet, så jag har dansat hela min uppväxt. Då hann jag också med att extraknäcka som vårdbiträde.

Vilka yrkesframgångar är du gladast över här på Einar Mattsson?
— Det har i så fall varit akuta tillfällen som måste hanteras snabbt, där jag kunnat agera och löst det. Exempelvis under pandemin när jag jobbade som förvaltare. Då hanterade jag bland annat hur vi kunde planera in åtgärder för en akut vattenskada för en familj där någon tillhörde en riskgrupp.

Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och om vad?
— Om det är någon som jag inspireras av, så är det vår allvetande Sanne Eriksson. En riktig klippa som alltid tar sig tid att hjälpa andra. Jag vill också nämna min tidigare kollega och vän Linus Carlsson. Han lärde mig mycket om lokaler och lokalhyresgäst-frågor.

Är du bra på att förankra? Vad händer om du inte förankrar beslut, förhållningssätt och arbetsmetoder?
— Jag vill tro det. I min roll nuvarande roll behöver alla större beslut förankras inom förvaltningsteamen. Står jag inför en uppgift, vill jag tänka igenom det och sedan presentera en lösning. Den förankrar jag med mina kollegor. Med tanke på min nuvarande roll, en liten bit av en helhet, så kan mitt agerande få konsekvenser utanför mitt område. Därför är det viktigt att jag inte agerar allt för självständigt i alla frågor.

Hur förankrar man processer och beslut på bästa sätt? Vilket är ditt bästa tips?
Jag tycker att processarbete är roligt. För att det ska bli något av det behöver vi titta på hur gör vi nu, och titta på vad det är vi vill uppnå. Arbeta tillsammans med några som utför processen dagligen. Då får du input om exakt de momenten. På så vis är det lättare att förankra i organisationen och förhoppningsvis har du även ambassadörer som hjälper till att implementera arbetet.

Hur behåller vi våra talanger i koncernen?
— I en rörligare arbetsmarknad tror jag det är ännu viktigare att få möjlighet att utvecklas. Inte bara att man kan avancera utan att man har möjligheter att kunna byta roller och utveckla intressen. Mentorskap och utbildningsprogram i arbetet som lärling eller trainee skulle möjliggöra att fler lättare skulle kunna vidareutbilda sig och utvecklas i arbetet.

Berätta något vi inte vet om dig.
— Som yngre var jag mycket intresserad av motorsport och Formel 1 i synnerhet. Varannan söndag spenderades framför TV:n med kommentatorerna Eje Elgh och Janne Blomqvist som sällskap. Trots det tog det inte mindre än tre försök innan jag lyckades ta mitt körkort.

Du gillar att odla. Vad finns i din trädgård?
— Jag har ett intresse som har vuxit sig starkare för varje år. Från att pyssla lite med krukväxter till att odla. Det hände när familjen flyttade till hus och vi fick trädgård. Jag tycker bäst om perenna växter, buskar och träd, gärna sådant som är ätbart. Det fanns sedan tidigare ett äppelträd i trädgården. Det behövde kärlek och har de senaste åren gett fantastiskt mycket äpplen. Trädet har nu fått sällskap i trädgården av ytterligare ett äppelträd. Det försöker jag spaljera, alltså forma hur det ska växa. Sedan har vi vinbärsbuskar, björnbär och hallonbuskar, en fläderbuske. Det senaste tillskottet är ett bigarrå-träd. Utöver det finns det alltid smultron, jordgubbar för barnen att mumsa på och tomater till mig. Nytt för sommaren var att jag frösådde både rosenskära och luktärtor för att ta in som snittblommor.

Var odlar du och odlar du hållbart?
— Jag försöker tänka hållbart i min trädgård. Jag jordförbättrar med bokashi, som är ett strö med mikroorganismer som du har i din kompost och får då fram näringsrik jord av ditt fermenterade matavfall. Lak-vattnet, som är en restprodukt från bokashin, använder jag som växtnäring. Sedan så försöker jag ”handla” i min trädgård genom att dela på växter och lökar till nya planteringar. Min mycket generösa svärmor, som delar samma intresse, byter gärna växter med mig. På senare tid har jag handlat lökar och fröer som är ekologiska. Utbudet är dessvärre ganska skralt. Det viktigaste, det är att jag försöker planera mina inköp och inte handla växter på impuls. Allt det som hamnar i kundkorgen måste jag veta att det finns en plats för.

Source link

Previous articleEinar Mattsson vann Publishingsprisets guldstatyett för andra året i rad
Next articleOncopeptides Pepaxti har fått marknadsgodkännande i Storbritannien

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here