Julens faror för hunden – här är största riskerna

0
1003

Fet mat, chokladpraliner, julpynt och paketinslagning hör julen till. Tyvärr lurar faror bland allt det trevliga för nyfikna hundar som gärna är med där det äts gott och plockas med spännande julgransdekorationer.

– Många veterinärkliniker är stängda över julhelgen, så ett tips är att ta reda på var närmaste veterinär finns. Vi rekommenderar alla att ha ett bra hemapotek till sin hund. Det kan rädda situationen många gånger säger Ann-Sofie Wikberg, produktansvarig för djurförsäkringar på If.

Detta kan ett bra hemapotek innehålla:

– Skonkost på burk
– Stabilisering för orolig mage (ex. Canikur)
– Inlagd sparris (om hunden fått i sig något vasst)
– Krage
– Sårtvätt
– Bandage
– Blodstopp (om hunden skär sig)
– Majsvälling

10 tips för en säker jul för hunden

• Mindre barn eller släktingar utan hundvana kan vilja mata hunden – förklara vad som gäller så att alla julfirare har koll!

• Ställ chokladaskar så att hunden inte kan få tag i dem. Choklad innehåller teobromin som är giftigt för hundar. Vanliga symtom vid chokladförgiftning är kräkningar, diarré, buksmärtor, törst och oro.

• Ge aldrig russin eller vindruvor till en hund. Det kan orsaka akuta njurskador och i vissa fall har det dödlig utgång.

• Se till att du inte tappar nötter på golvet. De kan fastna i halsen eller i tarmen. Ibland krävs operation för att få bort stoppet.

• Mata inte hunden med julmat, den är ofta väldigt fet och salt vilket ställer till det för hundens mage. I värsta fall kan det leda till inflammation i bukspottskörteln. Även all sorts lök är giftigt och kan orsaka blodbrist och skador på organen.

• Plocka undan godispapper direkt när du ätit godis. Ofta innehåller det aluminiumfolie och det kan reta hundens mage och tarm.

• Presentsnöret på julklapparna kan ge svåra skador på tarmarna om hunden tuggar i sig det.

• Förankra granen så att den inte välter om hunden försöker leka med den.

• Julgranskulor och annat pynt kan vara svårt att låta bli för en lekfull och busig hund. Se upp med ömtåligt julpynt, om det går sönder kan hunden skära sig illa.

• Många jul- och vinterblommor är giftiga för hunden att få i sig. Exempel på giftiga blommor som är vanliga runt julen är amaryllis, hyacint, julros, julstjärna, mistel, tazett och tulpan.

En undersökning som If gjorde tidigare i år tillsammans med Djurskyddet Sverige och foderbolaget Hill´s bland 1 832 svenskar, visar att mag- och tarmbesvär är det vanligaste hälsoproblemet bland hundar och katter. Det är också tarmbesvär som If betalar ut mest ersättning för genom djurförsäkringen.

Läs mer på: Julens faror för hunden – Lista med det hundar inte tål | If

Vet du var din närmaste veterinär finns? Använd Ifs veterinärvårdskarta: Hitta veterinär för hund och katt – Använd vår karta | If

Många kliniker är stängda över jul och nyår med det finns digitala alternativ, som exempelvis FirstVet. Vissa försäkringsbolag har också egna vårdtjänster. 

Source link

Previous articleEinar Mattsson stöttar fadderföretag som minskar äldres ensamhet
Next articleViaplay Group included in S&P Dow Jones Sustainability Indices for second consecutive year

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here