Business Region Skåne - ?17 miljoner kronor i turismekonomisk effekt av Ystad Sweden Jazzfestival

?17 miljoner kronor i turismekonomisk effekt av Ystad Sweden Jazzfestival

Newsdesk 6/2 13:19

6000 biljetter såldes till Ystad Sweden Jazzfestival i 2016 och totalt omsatte besökarna 17,5 miljoner kronor under sina dagar i Skåne. Detta visar en ny undersökning som Event in Skåne och Ystads kommun låtit göra.

Ystad Sweden Jazz Festival är en årligen återkommande jazzfestival i Ystad som grundades 2010 och som ägde rum 3-7 augusti 2016. Festivalen arrangeras av föreningen Yazz i Ystad med Musik i Syd som medarrangör och erbjuder  publiken högkvalitativa jazzkonserter med internationella jazzartister och svenska jazzstjärnor.

Ett event som Ystad Sweden Jazz Festival skapar inte bara musikaliska upplevelser utan ger även effekter på näringslivet i området. Besökarna utnyttjar transporter, övernattar, shoppar, går ut och äter, vilket påverkar Ystad med omgivningar och övriga Skåne.

- Turism och besöksnäring är en viktig del av Ystads näringsliv och är ett självklart skyltfönster för inflyttning och etablering. Att mäta effekterna av ett evenemang är viktigt för att kunna visa att dessa ger ekonomiska effekter i många olika verksamheter. Ju bättre värdskap vi ger desto mer nöjda är våra besökare som stannar längre, spenderar mer och återkommer gång på gång. Genom mätningar av detta slag kan vi jämföra oss med andra för att hela tiden förbättra oss men den ger också ett bra underlag för att visa vikten av att besöksnäringen är en av våra viktiga basnäringar, säger Marie Holmström, turistchef Ystads kommun.

- Ystad Sweden Jazz Festival är ett fantastiskt exempel på återkommande event som bidrar till att skapa fler reseanledningar till Skåne och stärka Skånes attraktionskraft. Festivalen har tagit en position som ett ledande musikevent i sin nisch i Skandinavien och stärker Skåne som eventregion och bidrar till ökad omsättning och nya arbetstillfällen, säger Pehr Palm, VD Event in Skåne AB.

Fakta: turismekonomisk effekt Ystad Sweden Jazz Festival

Event in Skåne genomför ofta undersökningar av de turismekonomiska effekterna av olika evenemang i Skåne. Detta är en modell speciellt framtaget för att beräkna ekonomiska, sysselsättningsmässiga och skatteeffekter av resor och turism. Undersökningen genomfördes av Resurs för Resor och Turism i Norden AB.

Omsättningen under Ystad Sweden Jazzfestival 2016 var 17,5 Mkr fördelat på logi 4 Mkr, restaurang 4,2 Mkr, transport 1,5 Mkr, shopping 2,9 Mkr, livsmedel 2,1 Mkr och aktiviteter 1,7 Mkr.

21% av festivalbesökarna kom från Ystad, 44% från övriga Skåne, 23% från övriga Sverige och 12% från utlandet. Av de skånska besökarna, förutom Ystadbor, kommer nästan 40% från Malmö och Lund. Merparten av de utländska besökarna var från Danmark.

På frågan om vilka aktiviteter utöver Ystad Sweden Jazzfestival man gjorde svarade drygt 50% att man besökte restauranger, caféer och barer, 30% ägnade sig åt shopping, 25% ägnade sig åt sightseeing besökte släkt och vänner, ägnade sig åt någon form av outdooraktivitet och besökte museum.

41% av besökarna gjorde en övernattning i samband med jazzfestivalen, 67% (10 000) av dessa bodde i Ystad, 19 % (1900) på Österlen, 5% (500) i övriga Skåne och 8% på annan plats. Av de besökare som övernattade bodde 32% på hotell, 24% i hyrd bostad, 14% i eget fritidshus och 12% hos släkt och vänner.

Kontaktpersoner

Marie Holmström, turistchef Ystads kommun, Tel: 0709-47 77 12

Pehr Palm, VD Event in Skåne, Tel: 0768-87 07 46 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status