FORES - ?2030-sekretariatet: EU-parlamentet försvårar omställningen till förnybart - nu måste medlemsstaterna agera!

?2030-sekretariatet: EU-parlamentet försvårar omställningen till förnybart - nu måste medlemsstaterna agera!

Newsdesk 17/1 15:26

Med 485 röster av 751 röstade Europaparlamentet igenom att begränsa grödebaserade biodrivmedel och öka andelen förnybart med enbart ett par procent till år 2030. Omställningen till förnybart försvåras och medlemsstaternas egna agerande blir viktigare, anger 2030-sekretariatet som är mycket kritiska. EU-parlamentet har nu röstat om det reviderade Förnybarhetsdirektivet RED. Andelen grödebaserade drivmedel som etanol från vete och biodiesel från raps ska frysas på 2017 års nivå. Biodrivmedel från exempelvis skogsavfall stöttas, men med kraftiga begränsningar för fasta biobränslen och att använda tallolja för att fasa ut fossil energi.


- Eftersom det grödebaserade utgör 73% av biodrivmedlen som används i Europa, blir det svårt att öka andelen förnybart med parlamentets beslut. Begränsningen är en kvarleva av den gamla påstådda konflikten mellan mat och drivmedel, food versus fuel, som vi borde ha kunnat lägga bakom oss, säger Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet. Efter Parlamentets omröstning startar nu trialog-förhandlingarna mellan parlamentet, Ministerrådet och EU-kommissionen. Resultatet ska gälla från 2021 och införas i svensk lag innan dess.


- Nu måste Sverige med kraft i ministerrådet driva det förnybara, annars är EU till över 90 procent fossilt bortom år 2030, då vi som land ska vara fossiloberoende. Men det blir också viktigt att medlemsländer med klimatambitioner tydligt klargör att man kommer att gå längre än EU, annars har vi ingen chans att leva upp till vare sig Parisavtalet eller Sveriges nya klimatmål, säger Lagercrantz.


2030-sekretariatet är skarpt kritiska till hur EU-parlamentet tillåtit att motstående intressen skapat konflikter mellan länder och politiska, särskilt kring grödebaserade biodrivmedel och skogens roll, där en skiljelinje stått mellan norra och södra Europa kring om skogen kan ge avkastning och ändå fungera som en kolsänka eller i princip måste lämnas orörd. De Grönas talesperson Claude Turmes lyfte direkt fram att ?den svenska och finska egoismen gjort att vi inte kom längre?, på parlamentets presskonferens efter beslutet.

- Nu uppmanar vi medlemsländerna att lugna den upphetsade debatten i Parlamentet, och skapa bra förutsättningar för en omställning från fossilt till förnybart i transportsektorn, avslutar Lagercrantz.


För ytterligare information, kontakta Jakob Lagercrantz 0708-173 808. Se även www.2030-sekretariatet.se


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status