Låt parken leva - Anbud söks för att kalhugga prisad park

Anbud söks för att kalhugga prisad park

Newsdesk 19/8 05:06

Under augusti upphandlar Stockholms kyrkogårdsförvaltning gator, ledningar och annan grovplanering för första etappen av Järva begravningsplats. Arbetet innebär trädfällning, schakt och masshantering i Järva DiscGolfPark, aktivitetsparken som utsågs till Årets Park 2017.

Anbudstiden går ut den 27 augusti och arbetena kan påbörjas under oktober 2019.

Nätverket Låt Parken Leva har bett landskapsarkitekten Jonas Löf att granska förfrågningsunderlaget.

? Upphandlingen lämnar över väldigt mycket ansvar och risker på entreprenören som bland annat måste lösa den problematiska geotekniken och grundvattenproblematiken själv. Staden vill bygga begravningsplatsen i en instabil tipp som både sjunker och rör sig i sidled, men kan inte beskriva för entreprenörerna hur det ska gå till, säger Jonas Löf.

Upphandlingen innehåller 18 avsteg från de allmänna bestämmelserna AB 04 som reglerar rättigheter och skyldigheter i avtal mellan beställare och entreprenör. Det är ovanligt med undantag från bestämmelserna enligt en rapport från Stockholms Byggmästareförening 2016. Varje avsteg från standardavtal är en varningsflagga för entreprenören menar rapportförfattaren Anders Kivijärvi.

Landskapsarkitekten Jonas Löf pekar även på andra osäkerhetsfaktorer.

? De tryckbankar som håller den instabila kullen på plats nämns inte i förfrågningsunderlaget. I dessa tryckbankar planerar Kyrkogårdsförvaltningen kistgravar, men om man rör dem rubbas balansen i tippen, säger Jonas Löf.

Nätverket Låt parken leva anser att upphandlingen är utformad för att snabbt påbörja arbetet med begravningsplatsen trots att många tekniska problem är olösta, och när den nuvarande parken är skövlad pressa beslutsfattarna att fortsätta projektet, trots att ändrings- och tilläggsarbeten sprängt budgeten.

? Staden har avsatt cirka 160 miljoner för att förvandla järvabornas älskade park till grus. Kyrkogårdsförvaltningen har marknadsfört sin begravningsplats som känslig landskapsarkitektur, men upphandlingen visar att den är ett brutalt ingenjörsprojekt, säger Björn Erdal, talesperson för Låt Parken Leva.

Under sommaren har över tusen träd som ska fällas adopterats genom Låt Parken Leva.

? Istället för almstrid kan det bli en björkstrid. Inget stadsplaneprojekt på Järvafältet sedan Hansta har engagerat så många människor, avslutar Björn Erdal.

Kontakt
Jonas Löf, landskapsarkitekt, 072-083 04 99
Björn Erdal, Låt Parken Leva, 076-796 36 11


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status