Jokkmokks kommun - ?Arktisk Gastronomi ? Tema för Jokkmokks marknad 2018

?Arktisk Gastronomi ? Tema för Jokkmokks marknad 2018

Newsdesk 21/4 05:00

Temat Arktisk Gastronomi syftar till att sätta fokus på måltidsupplevelsen i det lilla och stora för att attrahera nya målgrupper. Det finns idag ett större intresse för mat, matlagning och matkultur än någonsin. Måltidsupplevelser har fått allt större betydelse som reseanledning. Visit Sweden har identifierat en internationell målgrupp på 25 miljoner Sverigeintresserade resenärer som uppger att de är intresserade av måltidsupplevelser i Sverige. Målgruppen lägger mer pengar på mat än andra besökare och söker efter autentiska, unika och innovativa upplevelser, samtidigt som de har högre krav på hållbarhet.

? Med valet av Arktisk Gastronomi som tema för Jokkmokks marknad 2018 vill vi sätta fokus på måltidsupplevelsen och inspirera medarrangörer och entreprenörer till att tänka innovativt och utveckla spännande upplevelsepaket baserade på vår lokala arktiska kultur, berättar Birgitta Nilsson som är marknadsgeneral för Jokkmokks marknad.

Jokkmokk som utnämndes till Matlandets huvudstad 2014 har en rik matkultur präglad av årstidens variationer, förstklassiga råvaror och duktiga entreprenörer i alla led från primärproduktion, råvaruförädling, mathantverkare och restauranger. Den nyligen beviljade utbildningen i samiskt mathantverk vid Samernas utbildningscentrum bidrar också till att stärka Jokkmokks profil.

? Det ligger därför helt rätt i tiden att vi sätter ytterligare fokus på den fantastiska matkultur vi har, säger Birgitta

I en tid då många små lantbrukare och livsmedelsföretag fått ge vika för stordrift och prispress, kan ett ökat fokus på den kulinariska upplevelsens betydelse för besöksnäringen dessutom agera som en drivkraft i att utveckla och förädla platsens lokala råvaror, vilket betonas av Karin M Ekström, professor i företagsekonomi vid högskolan i Borås och Håkan Jönsson, docent i Etnologi vid Lunds universitet i debattartikeln Matturismen kan ge landsbygden ett lyft:

?I ett längre perspektiv är aktörer inom kulinarisk turism centrala för att bibehålla mångfald inom matproduktion. Fokus på storskalighet och prispress har lett till att mindre lantbruk inte är lönsamma och därför läggs ner. Kulinarisk turism möjliggör för dessa att faktiskt bedriva verksamhet.?

Medarrangörer och entreprenörer kommer under våren och sommaren arbeta med nya paketeringar av upplevelser. Petra Holmbom som arbetar som affärsutvecklare på Destination Jokkmokk hoppas att arbetet kommer stärka Jokkmokk som en destination för måltidsupplevelser:

? Valet av Arktisk Gastronomi som marknadstema kan skapa en grund för väldigt spännande nya samarbeten och produktutveckling som har en enorm potential och i slutänden stärka det lokala näringslivet.

Under hösten kommer de färdiga upplevelsepaketen presenteras på en ny webbplats för Jokkmokks marknad så att det blir möjligt att boka plats långt innan marknadshelgen i februari.

Jokkmokks marknad är en av världens äldsta återkommande marknader och intresset för marknaden är globalt enligt David Björkén, kommunikatör på Jokkmokks kommun:

? Vi ser när vi analyserar trafiken till webbplatsen att den främst kommer från internationella besökare, så vi kommer satsa på att bli allt bättre på att stärka varumärket Jokkmokks marknad för en internationell publik, säger David.

? Ett tema som Arktisk Gastronomi kommer bli fantastiskt spännande att jobba med ur ett kommunikationsperspektiv och jag tror att det kommer att stärka varumärket Jokkmokks marknad framförallt för den internationella målgruppen, menar David Björkén

Under veckan bjöds medarrangörer och entreprenörer in för en mobilisering av idéarbetet.

? Vår förhoppning är att vi kommer kunna presentera en rad spännande paket av måltidsupplevelser under hösten och vi vill lyfta både det lilla och det stora genom samarbeten och korsbefruktningar. En del av målet är själva resan dit, avslutar Birgitta Nilsson.

Bildtext:

Caisa Isaksson kulturchef Jokkmokks kommun, Birgitta Nilsson marknadsgeneral, Eva Gunnare Essence of Lapland, Elina Johansson hotellchef Hotell Jokkmokk, Beatrice Isaksson kommunikatör Destination Jokkmokk, Karin Nordström Jokkmokksbär, Claes Markusson vd Jokkmokks värmeverk, Petra Holmbom produktutvecklare Destination Jokkmokk, Britt-Inger Tuorda rektor Samernas utbildningscentrum, Rigmor Hulth Vuollerim 6000, Annelie Päiviö delägare Hotell Akerlund, David Björkén kommunikatör Jokkmokks kommun, Stefan Andersson tillväxtchef Jokkmokks kommun


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Meda

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status