Jokkmokks kommun - Art and Design of Sápmi ? en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Art and Design of Sápmi ? en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Newsdesk 12/7 09:26

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, konsthantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

? Jokkmokk har väldigt långa traditioner av konst, hantverk och design, berättar Petra Holmbom som är affärsutvecklare på Destination Jokkmokk.

? Genom att skapa ett gemensamt paket, kan vi erbjuda en heldagslång upplevelse i den spännande och kreativa konst- och designmiljön som är så unik för Jokkmokk, berättar hon.

Under dagen får deltagarna besöka Sameslöjdsstiftelsen, Stoorstålka, Viddernas Café, Ájtte ? svenskt fjäll- och samemuseum, Sápmi ren och vilt samt Polcirkeln.

Sámi duodji och kreativt nyskapande

Sámi duodji är det traditionella samiska konsthantverket och omfattar såväl mjuk och hård slöjd. Duodji är en central del i den samiska kulturen, ett hantverk som är levande och under ständig omdaning och under besöket vid Sameslöjdsstiftelsen får deltagarna prova på hantverket:

? Besökarna får prova på att slöjda själva, något som vi tror är en viktig del av upplevelsen. Att inte bara lyssna utan att även få arbeta med händerna och prova på hantverk, berättar Petra.

Jokkmokk är den kanske viktigaste platsen för duodji, menar Petra.

? Vi har Sameslöjdsstiftelsen, Samernas utbildningscentrum och Ájtte ? samtliga väldigt viktiga institutioner i den samiska kulturen och den här dagen ger en fantastisk inblick.

Designbutiken Stoorstålka materialiserar det moderna Sápmi. Företaget drivs av Lotta Stoor och Per Niila Stålka och deras produkter andas nyskapande kreativitet och god design dock utan att förlora kopplingen till tradition och samisk kultur.

Lotta och Per Niila berättar med stor inlevelse om företagets historia och deras visioner om vad de vill skapa.

? Vi vill skapa produkter som är samiska, med grund i den samiska kulturen och som vi själva vill använda och bära, berättar Lotta och Per Niila.

? Vi tror att deltagarna kommer uppskatta besöket hos Stoorstålka och har de tur får de även höra Per Niila jojka, berättar Petra Holmbom.

Traditionellt mathantverk och nedärvd kunskap

Viddernas Café serverar en magnifik lunch där deltagarna får prova på samiskt mathantverk med rätter som röding och renblodsplättar. Viddernas Café drivs av Linn Huuva, som med stor kunskap och engagemang berättar om traditionella metoder och fantastiska lokala råvaror. För Linn är det viktigt att ha ett hållbarhetstänkande.

? Jag strävar alltid efter att ha ett hållbarhetsperspektiv i det jag gör och det är något som verkligen ligger i tiden också, berättar Linn.

En av de viktigaste kulturbärarna för den samiska kulturen är Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum. Ájtte har världens främsta samling av samiskt konsthantverk, duodji. Här får deltagarna en unik inblick i samisk historia och i synnerhet redskapshistoria.

? Det finns typologier som skiljer mellan olika traditioner, berättar Irene Partapuoli från Ájtte.

? Sydsamiska trummor har en annan ornamentik än nordsamiska trummor och klädesskicket med de traditionella koltarna talar om var man kommer ifrån. Det finns dessutom mycket dold symbolik i olika detaljer i klädesdräkten, fortsätter hon.

Renskötsel och åtta årstider

I en tid då man pratar djurhållning, klimatpåverkan och hållbarhet så har renen en självklar plats att fylla. Det är därtill ett fantastiskt kött ? mört med en karakteristiskt och subtil viltsmak. Renkött är en uppskattad delikatess på många bättre krogar och den samiska mattraditionen präglas av ett helhetstänkande där så mycket som möjligt av djuret tas tillvara.

? De samiska mattraditionerna påverkas av våra åtta årstider, berättar Helena Länta på Sápmi ren och vilt där deltagarna får prova på mathantverk med fokus på renkött.

? Varje årstid har sin prägel och det visar sig också i de produkter vi gör från renen, fortsätter hon.

Art and design of Sápmi avslutas med en polcirkelceremoni vid Polcirkeln. Polcirkeln är en viktig symbol för gränsen till Arktis och avslutningen sammanfattar upplevelsedagen genom att skapa en geografisk- och klimatmässig kontext. De samiska konst- och designtraditionerna har under decennier skapats, frammejslats och modifierats i relation till naturen och dess växlingar ? en kreativ process som alltjämt fortgår. Art and design of Sápmi ger på det sättet en unik och exklusiv inblick.

? Vi tror och hoppas att det kommer bli en mycket uppskattad dag för våra deltagare, avslutar Petra Holmbom från destination Jokkmokk.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status