Bäst i test!

TranslateRSSMobil

Gå & Löpkliniken - Bäst i test!

Bäst i test!

Newsdesk 9/11 07:07

Förrädisk is och halka kan uppträda på många olika sätt beroende på mark- och lufttemperatur men också underlaget under isen. Enligt olycksstatistik från MSB skadas 20 000 fotgängare av fallolyckor på snö och is årligen. Gå&Löp Kliniken har testat vilka halkskydd som hjälper dig bäst nu när halksäsongen har dragit igång.

Vanligast är frakturskador hos både män och kvinnor enligt MSB och det ser man även på Gå&Löp Klinikerna runt om i landet. Fot, knä, höft och ryggrelaterade skador är mest återkommande hos oss under vintern, menar ortopedtekniker Maria Kuperion på Gå&Löp Kliniken i Stockholm. 

 - Se till att det bara är snön som faller. Var noga med vilka skor du använder under de här perioderna. Se till att du har grovräfflade skor med ytter/slitage sulor, helst i ett bra rågummimaterial, dubbade skor eller halkskydd som både har dubbar i häl och framfot, säger Maria.

Alla halkskydd är testade av minst fem personer. Testerna utfördes på is i ishall och efterliknade olika typer av isförhållanden, men lufttemperaturen var densamma. Testpersonerna fick sedan gradera skorna och lämna kommentarer som förutom grepp, även rörde komfort.

 - Vi ville lära oss mer om de produkter som vi tar in på klinikerna och därför genomförde vi testet, säger Maria.

Resultat

Resultatet visar att bäst grepp på is ger dubb, antingen fast i skon eller som lös brodd. Nackdelen är att man inte får lika bra grepp på t ex blankpolerad marmor som finns i vissa köpcentrum eller tunnelbanestationer.

De skydd som är dubbfria, med så kallad ?vintergreppsula?, fungerar klart mycket sämre på is men är bättre i inomhusmiljöer.

Följande halkskydd provades vid testtillfället och graderades på en skala mellan 1 till 10. Där 1 var sämst och 10 bäst.

Icebug Metro Michelin


Pris: 1600 kr

Vanlig is: 2

Blankis: 2

Snö på is: 3

Asfalt: 10

Stengolv: 10

Blank marmor: 10

Testpersonernas kommentar: 

Mycket skön sko, varm och med vintergrepp sula från Michelin. Fungerar bra på alla möjliga underlag, men ger långt ifrån perfekt grepp på is. Fungerar okej på snöklädd is, men säker kan man inte vara. Snygga!


Icebug Metro Bugrip

Pris: 1800 kr

Vanlig is: 10

Blankis: 10

Snö på is: 10

Asfalt: 9

Stengolv: 9

Blank marmor: 8

Testpersonernas kommentar:

Samma sko som Metro Michelin men med inbyggda karbidståldubb. Dubben gör att fästet på snö och is blir i princip perfekt. Man känner sig trygg och behöver inte spänna sig. Skon fungerar också på asfalt och andra utomhusunderlag. På blankpolerad marmor blir greppet något sämre, så detta är den perfekta skon för dig som rör dig utomhus på vintern.


Merrell Moab Artic Grip

Pris: 1900 kr

Vanlig is: 2

Blankis: 3

Snö på is: 2

Asfalt: 10

Stengolv: 10

Blank marmor:10

Testpersonernas kommentar:

Mycket skön vinterkänga med Vibram Arctic Ice+ Grip?sula som skall ge grepp utan dubbar. Det fungerar sådär? men kan vara ett bra alternativ i en storstad där man till exempel går mycket in och ut i affärer. På ren is och snö är greppet för dåligt för att man skall känna sig helt trygg.


Icebug Phyto Bugrip

Pris: 1700kr

Vanlig is: 10

Blankis: 10

Snö på is: 8

Asfalt: 10

Stengolv: 9

Blank marmor: 7

Testpersonernas kommentar:

Löpsko från Icebug med dubbad sula. Fungerar perfekt på de flesta vinterunderlag, möjligt med reservation för att det blir lite sämre grepp när det är snö med is under. Mycket skön löpkänsla och passar även bra på asfalt när det är fläckvis halka. Denna modell har sämre grepp på inomhusgolv som till exempel marmor men är perfekt för dig som tycker om att löpa utomhus året runt.


Saucony Peregrine 7 Ice +

Pris: 1800 kr

Vanlig is: 2

Blankis: 2

Snö på is: 3

Asfalt:10

Stengolv: 10

Blank marmor: 10

Testpersonernas kommentar:

Vinterlöpsko från Saucony med Artic Grip sula, där sulan är av ett strävare gummi som skall greppa bättre på is. Det är mycket tveksamt om den gör det? den greppar ok på viss is, men det räcker inte för att man skall känna sig trygg. Fästet är relativt bra på snö, och säkert mycket bra i t ex terräng. Skön passform och härlig löpkänsla.


Best-grip 3000


Pris: 400 kr

Vanlig is: 8

Blankis: 8

Snö på is 6

Asfalt: 10

Stengolv: 10

Blank marmor: 10

Testpersonernas kommentar:

Dubbar man själv skruvar i, så att man själv kan välja vilken sko man vill ha vintergrepp på. Ganska lätt att göra själv, instruktionen rekommenderade att man inte hade dubb längst fram, i mitten av framfoten, vilket då gav sämre grepp vid frånskjut. Bra grepp- men inte lika bra som färdig dubbade skor. Fungerade på alla underlag!


Norra Spikes


Pris:150 kr

Vanlig is: 8

Blankis: 8

Snö på is: 8

Asfalt: 7

Stengolv: 7

Blank marmor: 6

Testpersonernas kommentar:

Brodd man trär på befintliga skor. Ganska lätt att få på men sitter inte jättebra på skon utan känns lite ostadigt. Fungerar bra på de flesta underlag både för löpning och promenad. Kan även användas inomhus i affär eller dylikt men då blir foten ännu mer instabil. Prisvärd!


Twicegrip


Pris: 350 kr

Vanlig is: 9

Blankis: 9

Snö på is: 10

Asfalt: 9

Stengolv: 9

Blank marmor: 9

Testpersonernas kommentar:

Mycket bra dynamisk brodd som man sätter på sina befintliga skor. Sitter mycket bra på foten, även om man kommer lite högt ovanför marken som kan ge en känsla av instabilitet. Behöver ej tas av utan den dynamiska brodden följer underlaget och passar då överallt och kan då behållas på när man kommer inomhus. Bästa alternativet om man vill ha ett hjälpmedel som passar många skor och aktiviteter.


2 Go Solid


Pris: 259kr

Vanlig is: 6

Blankis: 6

Snö på is: 6

Asfalt: 9

Stengolv: 9

Blank marmor: 9

Testpersonernas kommentar:

Brodd endast för hälen. Ganska lätt att ta på men ger ju bara grepp vid isättningen av foten. Riskan att halka vid frånskjutet av steget är lika stor ? så varför chansa med ett hjälpmedel som endast ger ett 50 % skydd? 


2 Go City


Pris: 169 kr

Vanlig is: 2

Blankis: 3

Snö på is: 2

Asfalt: 10

Stengolv: 10

Blank marmor: 10

Testpersonernas kommentar:

Smidigt skydd som sätts på befintliga skor med en sandpappersliknande framfot som skall ge bättre grepp på vinterunderlag. Fördelen är helt klart att det inte låter och inte syns, men efter ett kort tag blir ytan snöbeklädd och då fungerar det inte alls. Dessutom bara skydd i framfoten, inget i hälen. 


Sole spray


Pris: 150 kr

Vanlig is: 1

Blankis: 1

Snö på is: 3

Asfalt: 10

Stengolv: 10

Blank marmor:10

Testpersonernas kommentar:

Spraya på undersidan av dina skor, vänta ett par minuter och sedan skall detta ge dig bättre grepp på hala vintervägar. Fungerar inte perfekt, något bättre på snöbeklädd is, men säker kan man inte känna sig. Smidigt dock, kan tas med i väskan och sedan sprayas på vid behov. Lämplig endast för kortare promenader i stadsmiljö.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status