ebm-papst AB - Biografkedja sänker energikostnaden med miljonbelopp efter byte till ebm-papst EC-fläktar

Biografkedja sänker energikostnaden med miljonbelopp efter byte till ebm-papst EC-fläktar

Newsdesk 9/12 09:44

När ebm-papst EC-fläktar ersatte AC-fläktar på två biografer i Danmark sänktes den årliga energikostnaden med närmare en halv miljon kronor. Nordisk Film tog snabbt beslut om att modernisera luftkonditioneringssystemen på många fler biografer.

Nordisk Film är ett skandinaviskt mediebolag som utvecklar, producerar, marknadsför och distribuerar elektronisk underhållning. Företaget grundades i Danmark år 1906 och är världens äldsta kontinuerligt verksamma filmbolag och har filialer i Sverige, Norge och Finland. Nordisk Film är Danmarks största biografkedja med 18 biografer och 20 000 dagliga biobesökare. På en biograf är väl fungerande luftkonditioneringssystem viktigt för att besökarna ska trivas. När tre AC-fläktar på biografen i Odense havererade kort tid efter varandra blev det därför viktigt att snabbt lösa problemet.

Eftersom det var bråttom hade det enklaste varit att installera nya AC-fläktar av samma modell som tidigare. Ändå tog man beslut om att titta på andra fläktalternativ för att se om det fanns möjligheter att reducera energi- och underhållskostnaderna. Teknikerna på Nordisk Film som ansvarar för fastighetssystemen kontaktade ebm-papst i Danmark som föreslog ett byte till EC-fläktar. De främsta argumenten för ett byte var en avsevärd sänkning av energikostnaderna, högre effekt och ett lägre underhållsbehov jämfört med de äldre fläktarna. Ledningen för nordisk Film tog beslut om ett byte och biografen i Odense valdes som pilotprojekt. På kort tid ersattes biografens havererade fläktar samt fem andra AC-fläktar med ebm-papst energisnåla EC-fläktar.

CO2-utsläppen har minskat med nästan 300 ton
Efter en tid kunde Nordisk Film konstatera att bytet till EC-fläktar reducerade den årliga energi-kostnaden med mer än 170 000 kronor (18 800 EUR) . Det betydde att kostnaden för moderniseringen var betald redan efter ett år. Det lyckade pilotprojektet ledde till ett beslut om att genomföra ett byte till EC-fläktar på många fler biografer. I första hand prioriterades biografer med äldre och energikrävande AC-fläktar. På en större biograf i Köpenhamn installerades 18 av ebm-papst EC-fläktar och resultatet blev en årlig energibesparing på cirka 275 000 kronor (30 000 EUR).

Moderniseringen har fortsatt och hittills har åtta biografer fått nya EC-fläktar. Även miljön har vunnit på moderniseringen. CO2-utsläppen från de åtta biograferna beräknas ha minskat med nästan 300 ton. Fler biografer står på tur och Nordisk Films projektingenjör Stine Nørregard Olesen är imponerad över resultatet. ?Vi har aldrig gjort så här stora besparingar tidigare. Bytet till EC-fläktar har också gått väldigt snabbt och smidigt. När de nya EC-fläktarna installerats har det bara varit att trycka på knappen och så har luftkonditioneringssystemen varit igång igen?.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status