Prisjakt Sverige AB - Black Friday ? så billig är egentligen rean

Black Friday ? så billig är egentligen rean

Newsdesk 22/11 10:48

Den 25 november infaller Black Friday, fenomenet som de senaste åren växt sig allt större i Sverige. Allt fler handlare har erbjudanden under reahögtiden och konsumenterna förväntar sig att kunna göra stora fynd. Samtidigt är det lätt att förvillas av de röda priserna, utan att ifrågasätta hur smarta köpen egentligen är.

Black Friday blir allt viktigare för den svenska handeln och i år är det 28% fler handlare än föregående år som till Prisjakt angett att de kommer ha någon form av Black Friday-kampanj. Utvecklingen syns tydligt i att det inte längre enbart är elektronikkedjor som har Black Friday-erbjudanden, utan även modevarumärken och varuhus. Men det är inte säkert att man fyndar bara för att man handlar den 25 november och med en röd prislapp.

? Under reahögtider som Black Friday är det lätt att tro att priset är bra bara för att det är rabatterat. Men faktum är att jämfört med det billigaste priset på marknaden var den totala genomsnittliga prisnedgången under förra årets Black Friday enbart 13,6%. Det går dock att göra riktigt bra deals på enskilda produkter, bara man har koll på ursprungspriset, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

Data från Prisjakt baserat på statistik från förra året, visar en relativt låg genomsnittlig verklig prisnedgång på 13,6%* och hela 8% av produkterna med kampanjpris hade till och med en svag prisökning jämfört med det billigaste priset på marknaden. Men trots det är det möjligt att göra bra deals under Black Friday, så länge man jämför enskilda produkter. En av de produkter man sparade mest på att köpa under förra årets kampanj var tv:n Samsung UE65JS9005 som sänktes från 34 790 kr till 24 990 kr.

? För att fynda under Black Friday är det viktigt att man är en medveten konsument och jämför reapriserna. På Prisjakt syns alltid det billigaste slutpriset, oavsett rabattsats, så du kan vara säker på att alltid finna marknadens bästa pris, säger Carl Vult von Steyern, Sverigechef på Prisjakt.

På Prisjakt kan man ta del av prisstatistik från hela året och på så vis riskerar man inte att luras av reafusket där handlare ökar priserna innan reahögtider för att kunna sätta ut en högre rabattsats. Nytt för i år är att man hos Prisjakt kan se eventuella rabattkoder att använda hos handlarna, och på så vis göra ytterligare smartare reaköp.

* Data från Prisjakt.nu baserad på de 5000 populäraste produkterna i de 100 populäraste kategorierna under Black Friday 2015.


Så lyckas du bäst med din Black Friday-shopping ? Prisjakts bästa tips

- Förbered dig!

Genom att skapa en lista på Prisjakt kan du enkelt få en överblick över de produkter du är intresserad av, och deras prisförändring under Black Friday. Tänk också på att många handlare lägger upp nya erbjudanden under hela dagen. Därför rekommenderas konsumenten att gå in vid flera tidpunkter och undersöka vilka deals som finns just då.

- Jämför, jämför, jämför!

Om du prisjämför kan du vara säker på att ta del av den verkliga prisnedgången. I vissa fall kan ett ordinarie pris från en annan handlare vara billigare än reapriset du handlar för, så missa inte att prisjämföra innan du handlar. Detta gäller även när du står i butik, gå in på Prisjakt.nu och säkerställ att reapriset på varan du köper motsvarar det billigaste priset på marknaden.

- Smartaste produkterna under Black Friday

Passa på och fynda produkter såsom högtalare, hörlurar, tv-spel och datorspel under Black Friday. Förra året var den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter bland de största, med en verklig prisnedgång på mellan 18-26% jämfört med det billigaste slutpriset på marknaden.

- Köp inte dessa produkter under Black Friday

Vänta däremot med att handla datorer, vitvaror och skor till ett senare tillfälle. I alla fall om trenden från förra året fortsätter, där den genomsnittliga prissänkningen på dessa produkter var låg med mellan 8-11% i verklig prisnedgång.

- Vänta till mellandagsrean!

Vissa produkter kan vara smartare att köpa under julrean, så skapa en lista med produkter/produktgrupper som du inte tycker har tillräckligt bra deals under Black Friday och håll utkik på prisnedgången inför mellandagsrean. Förra året var till exempel mobiltelefoner och löparskor smartare köp under mellandagsrean än under Black Friday.

- Hitta enkelt dina rabattkoder

Hittar du inte ett bra erbjudande på just det du är ute efter, se efter om det finns en rabattkod hos återförsäljaren. Rabattkoder finns från och med i år samlade på Prisjakt.nu under en separat flik.

- Missa inte utlandet

Ibland är det billigare att köpa från utlandet ? men glöm inte att räkna in frakt och eventuell tull i ditt slutpris.

Mer prisstatistik från Prisjakt

Kategoriers prisutveckling under Black Friday 2015

Mobiltelefoner: 8% av produkterna gick upp i pris, 40% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 7%

Film och böcker: 2% av produkterna gick upp i pris, 40% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 39,4%

Leksaker: 7% av produkterna gick upp i pris, 33% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 10,7%

Smink: 3% av produkterna gick upp i pris, 27% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 11%

Dammsugare: 2% av produkterna gick upp i pris, 26% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 17,7%

Babyprodukter: 0% av produkterna gick upp i pris, 24% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 13%

Foto & Video: 4% av produkterna gick upp i pris, 33% gick ner och rabatten på de som sänktes var i snitt 13,7%

Exempel från Black Friday 2015

TV från Samsung UE65JS9005 Ursprungspris 34 790kr, sänktes till 24 990kr

Supra Headphones Nitro Ursprungspris 899kr sänktes till 499kr

Marshal Kilburn högtalare: Ursprungspris 2482kr sänktes till 1490kr

Panasonic Lumix DMC-TZ70: Ursprungspris 3229kr sänktes till 1999kr

LEGO Star Wars 75054 AT-AT: Ursprungspris 1149kr sänktes till 899kr

Baby Jogger City Mini (4W) (Sittvagn): Ursprungspris 2995kr sänktes till 1995kr

Boomerang Alexandra Down Jacket (Dam): Ursprungspris 4885kr sänktes till 3996kr (kostade i april 2016 1998kr)

New Balance U420 (Unisex): Ursprungspris 399kr sänktes till 240kr

Bosch Tassimo Vivy T12: Ursprungspris 699kr sänktes till 299kr

Siemens SR46M580SK (Rostfri): Ursprungspris 5490 sänktes till 3990kr

Lancome Definicils Mascara 6.5ml: Ursprungspris 220kr sänktes till 149kr

För mer information

Nicolina Jonsson, Jung Relations, telefon: 073-946 23 80, e-post:

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status