Handelns Utredningsinstitut (HUI) - Detaljhandeln i Västra Götalands län omsätter 116,4 miljarder kronor

Detaljhandeln i Västra Götalands län omsätter 116,4 miljarder kronor

Newsdesk 5/9 07:00

Detaljhandeln i Västra Götalands län 

? Detaljhandeln i Västra Götalands län omsatte 116,4 miljarder kronor under år 2018. Jämfört med år 2017 ökade omsättningen i länet med 2 procent. 

? Störst omsättning i detaljhandeln i Västra Götalands län år 2018 hade Göteborg med 43,2 miljarder kronor, Strömstad med 8,8 miljarder kronor och Borås med 7,4 miljarder kronor.

? Starkast utveckling i detaljhandeln i Västra Götalands län år 2017/2018 hade Färgelanda med en tillväxt om 7 procent, vilket motsvarar en ökning med 14 miljoner kronor.

Urval av händelser i detaljhandeln under året

Flera stora detaljhandelsprojekt slutfördes i Västra Götalands län under 2018. Nya Mölndal Galleria slog upp dörrarna i centrala Mölndal strax efter sommaren. Mölndal Galleria omfattar drygt 70 butiker, caféer och restauranger och bland ankarhyresgästerna finns exempelvis Systembolaget och ICA Kvantum. Projektet är en del av en större omvandling av den växande kommunens stadskärna.

Överby handelsområde i Trollhättan genomgår en kraftig utbyggnad av volymhandel. Den första fasen av projektet, som går under namnet Överby Västra, slutfördes under hösten 2018. Bland etableringarna finns City Gross, Elgiganten och Biltema. Även Stallsikens Handelsområde i Skövde genomgår ett utvecklingsprojekt och den andra etappen, med hyresgäster såsom Stadium Outlet, Lager 157 och Dollarstore, öppnade under hösten 2018. Invigningsfesterna i Västra Götalands län har fortsatt in på 2019. I mars slog Kungälvs nya köpcentrum Kongahälla Center upp dörrarna, strax intill motorvägen E6. Köpcentrumet har plats för drygt 100 butiker och restauranger. Projektet, som inleddes 2016, är den största köpcentrumsatsningen på tio år i Göteborgsregionen.

Detaljhandeln i Sverige

Den fysiska detaljhandeln i Sverige omsatte 674 miljarder kronor under år 2018, vilket innebar en ökning med 2 procent jämfört med år 2017. Den totala detaljhandelsförsäljningen i Sverige utgjordes år 2018 till 90 procent av butiksbunden handel och till 10 procent av e-handel.


Handeln i Sverige är en unik databas med nyckeltal för detaljhandelns storlek och utveckling i Sveriges län och kommuner. Handeln i Sverige produceras årligen av HUI Research och finansieras av Handelsrådet. Materialet finns tillgängligt för kostnadsfri nedladdning på www.handelnisverige.se.

För ytterligare information och kommentarer:

Rickard Johansson, Analytiker, HUI Research, 072-543 90 76, rickard.johansson@hui.se

Per Andersson, Analytiker, HUI Research, 070-320 09 14, per.andersson@hui.se

Pressbilder finns på www.hui.se/om-oss/press/bildbank 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status