Handelshögskolan i Stockholm - Direktkontakt med bolag skapar bäst avkastning för aktivt förvaltade fonder

Direktkontakt med bolag skapar bäst avkastning för aktivt förvaltade fonder

Newsdesk 24/10 11:02

Aktivt förvaltade fonder skapar mervärde genom att införskaffa information direkt från företagsledningen, visar Emelie Fröberg vid Handelshögskolan i Stockholm i sin doktorsavhandling.

I avhandlingen ?Seeking Alpha—and finding it?, undersöker Emelie Fröberg hur professionella investerare söker information som ligger till grund för beslut om vilka aktier som ska ingå i aktivt förvaltade aktiefonder. Utvecklingen på dessa aktiefonder har en stor påverkan på samhällets framtida pensioner och privata fondsparares förmögenheter.

?De fondförvaltare som hade direktkontakt med bolag ungefär varannan vecka presterade systematiskt bättre än de andra aktiva förvaltarna, och lyckades skapa mervärde, berättar Emelie Fröberg.

Fondförvaltare som söker information via externa och interna rådgivare (sälj- och köpsidan) visade motsatta effekter på fondernas resultat. Avhandlingen visade vidare att genomsnittet av fondförvaltare underpresterade ett passivt marknadsindex.

?Tidigare forskning har visat att både fondförvaltare och aktieanalytiker, oavsett om de är på sälj- eller köpsidan, anser att information direkt från företagsledningen är den absolut viktigaste källan inför ett investeringsbeslut, säger Emelie Fröberg. Mina studier visar att de fondförvaltare som får informationen i första led lyckas skapa en överavkastning.

Avhandlingen belyser också en stor spridning i hur fondförvaltare uppfattade aktiemarknader ? antingen som fundamentalt drivna eller som beteendedrivna ? och hur villiga de är att ta risk. Dock påverkade dessa uppfattningar inte fondernas resultat.

För mer information, kontakta:

Emelie Fröberg,
Center for Economic Psychology
Handelshögskolan i Stockholm
Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status