ESBRI - ?Entré nr 4, 2016 ute nu: Globala möjligheter för svenska företag

?Entré nr 4, 2016 ute nu: Globala möjligheter för svenska företag

Newsdesk 16/12 14:23

Kan företagande vara en väg till integration i Sverige? Vilken effekt får mikrofinansiering och inkubatorer i utvecklingsländer? Vad händer när born global-företagen växer upp? Och vad är grejen med globala innovationsnätverk? Det är några av de många frågor som besvaras av forskare i Entré nummer 4, 2016.

? Vi har länge haft ett storföretagsfokus i Sverige, men det börjar svänga nu. Det vore värdefullt att utveckla bättre samarbetsformer mellan mindre, snabbväxande företag och stora, svenska företag som Ericsson och Scania. I dag finns en tendens att born global-företagen ingår i partnerskap med utländska storföretag i stället. Policy skulle kunna vara en katalysator för bättre samarbetsformer.

Det säger Jan Abrahamsson som har disputerat vid Umeå universitet. Han är en av många forskare som intervjuas i det aktuella numret av ESBRIs tidning Entré. När humankapital och företag rör sig över (nationella) gränser följer kunskapen med. I nya sammanhang, och i de möten som uppstår, kan resultatet bli innovation. Men det gäller att vara öppen för förändring: att lära, och lära om.

Kristina Henricson Briggs, Chalmers, visar i sin avhandling att västvärldens inkubatorer inte nödvändigtvis är lika funktionella i Tanzania. Niklas Åkermans forskning vid Linnéuniversitetet handlar om hur internationella företag tillgodogör sig kunskap. Och Cristina Chaminade, Lunds universitet, konstaterar i porträttintervjun:

? Innovation har blivit mer komplext. Många företag har koll på formaliteterna, till exempel lagar och regler. Men de kan ändå behöva stöd och information om vilka marknader de bör rikta in sig på.

I Entré nummer 4, 2016 rapporterar vi också om färsk forskning från bland annat Blekinge tekniska högskola, KTH, Handelshögskolan i Stockholm, Jönköping University och Karlstads universitet. Artiklarna handlar om innovationssystem, arbetskraftens rörlighet, mikrofinansiering som kan förlänga fattigdom, samt att rädslor på jobbet hämmar kreativiteten.

I Entré hittar du dessutom alltid ?Åsikten?, notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet.

Entré finns att läsa som pdf på www.esbri.se
Kontakta Åse Karlén för mer information:

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Scania Ericsson

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status