Knappgården - Fjällpensionat i anrik skidmiljö byter ägare

Fjällpensionat i anrik skidmiljö byter ägare

Newsdesk 27/9 11:01

Knappgården på Särnaheden i ny regi

Efter 13 år som värdpar lämnar Linnea och Nigel Tarr över sitt välrenommerade Fjällpensionat till Kjelle Arvidsson och Annika Andersson den 1 december.

Linnea och Nigel kom till Särnaheden för att få en lugnare tillvaro efter 30 hektiska år som krögare till en välkänd restaurang med många anställda i Londons Soho. De satte genast igång med att omvandla Knappgården som innan dess varit en kursgård till ett exklusivt Bed & Breakfast med restaurang för boende gäster. Eftersom fjällmiljön och närheten till vildmarken var det som drog dem hit har deras fokus hela tiden varit att minimera sina och anläggningens avtryck i miljön. Gården har varsamt renoverats med ett ekologiskt tänk i allt.

Naturens tillgångar på bär och svamp har använts i måltiderna som serverats.

Ryktet om det fantastiska köket och det varma värdskapet på Särnaheden gav dem snart mycket att göra och de ser nu tillbaka på 13 år med stark utveckling av turismen i hela Norra Dalarnas fjällvärld och framför allt av deras hjärtebarn Knappgården.

Nu hägrar nya tider med ett mindre Bed & Breakfast i Seaton på Englands sydkust och mera tid att vara mormor och morfar till barnbarnen i London och på Ibiza.

Kjelle och Annika tar vid

Det var faktiskt på Knappgården som det hela började för Kjelle och Annikas gemensamma liv. Annika kom till Knappgården i januari 1987 för att som anställd åt föreningen 4H i Bohuslän driva kursgården på Särnaheden.

Här blev jag så väl mottagen att jag genast kände mig hemma, berättar Annika. Men jag saknade min frisör från Stockholm och ringde och frågade om han inte hade lust att komma hit och klippa mig. Det hade han och då även Kjelle fick känna på Särnahedenbornas varma välkomnande och den omgivande fjällnaturen, så dröjde det inte länge innan han sålde sin del i frisörsalongen i Stockholm och flyttade upp.

Sedan 1988 har Annika o Kjelle haft sina fasta bopålar i eget hus på Särnaheden, men arbetsorter har varierat och paret har en diger meritlista inom restaurang och värdskap.

Annika är utbildad på restauranghögskolan i Grythyttan, är sommelier och har även en marknadsekonomexamen. Kjelle utbildade sig till kock och har på senare år även lärt till snickare. Tillsammans har paret bla drivit Värdshuset i Fjätervålens skidanläggning under på 1990-talet. Då berömda för sina ?Viltaftnar? I ca 15 somrar har de arbetat på Svalbard och lagat mat och tagit hand om 12 turister från alla världens hörn under exklusiva 10-dagars expeditioner på båt.

-M/S Origo och M/S Stockholm heter båtarna vi arbetat på och kaptenen vi samarbetat med heter Per Engwall och är Svalbards mest erfaren kapten. ? Vi har fått de mest fantastiska upplevelser i den arktiska naturen, i möten med djurlivet där och inte minst i möten med alla spännande människor som deltagit i dessa turer.

Stöten i Sälen, Tanum Strand i Bohuslän, Hassela Sport och Konferens i Hälsingland och Villa Sjötorp i Bohuslän är andra turistanläggningar där Kjelle och Annika har arbetat och fått nyttiga erfarenheter under åren som gått.

-Nu sluts cirkeln och vi ser verkligen fram emot att få ta över Knappgården i det fina skick och med det goda rykte som Linnea och Nigel skapat, -enda smolket i bägaren är att vi kommer att sakna våra kära grannar när de flyttar till England.

De nya ägarna har för avsikt att fortsätta i samma anda som de tidigare, att vara en plats man vill återvända till med mysigt boende och god mat i ombonad miljö för boende gäster som vill uppleva fjällnatur och vildmark.

Men vi kommer att ta emot bokade sällskap för måltider också, inflikar Annika. Vi har redan fått bokningar på julbord av lokala företag så det blir en välkommen rivstart i december. Lokalproducerat ska fortsatt vara i fokus, frysboxarna börjar bli fulla av bär och svamp och vi blev just uppringda av en jägare som erbjöd oss att köpa björnkött från årets sista björn på licensjakten i området.

Det vankas alltså björnkorv på julbordet…

Anrik skidmiljö

Särnaheden är känt i skidåkarkretsar som hemort för OS-medaljören och Vasaloppsvinnaren Särna-Hedlund. Här på den lilla orten mellan Särna och Idre i Norra Dalarna har fler skidåkare danats t ex Störtlopps och speedskiåkaren Erik Ström som var en av Sveriges bästa på 1980-talet. Gudrun Hedlund släkting till Särna-Hedlund är en av nutidens mest meriterade långloppsåkare med bl a 30 Vasalopp och 25 klassiker avverkade. Här är dryckeskontroll i långlopp som Raiden och Idre-Särnaloppet.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status