Energeotek AB - Första bidraget till ny geotermi

Första bidraget till ny geotermi

Newsdesk 2/6 12:56

Sveriges första djupgeotermiska kraftvärmeverk kan bli verklighet i Karlskoga. Det hoppas Naturvårdsverket vilka som första svenska myndighet nu praktiskt vill stimulera utvecklingen av ett nytt miljövänligt och förnyelsebart energialternativ eller komplement till i första hand sol-, vind- och vattenkraft.
Bidraget på 1,7 miljoner kronor är del i ett innovationsprogram med målet att stötta satsningar på spetsteknologier till morgondagens smarta hållbara städer. I satsningen på en geotermisk förstudie i Karlskoga kommer bland andra kommunen och dess energibolag samt Alfred Nobel Science Park att delta.
?Målet är att vi i Karlskoga ska bygga världens första geotermiska kraftvärmeverk baserat på vårt koncept NxGeo. Systemet baseras på nya exploaterings- och borrtekniker samt värmeväxlingsdesign för att utvinna lågtempererad värm från jordens inre för att producera el, fjärrvärme, fjärrkyla samt energi för kompletterande uppvärmningsbehov. Anläggningen som blir den första i sitt slag ska när den står klar om några år producera 15 MW energi till det lokala fjärrvärmenätet. Detta motsvarar halva årsbehovet, minskade årliga bränslekostnader på 15 miljoner kronor samt medför en avsevärd minskning av miljöpåverkan från dagens bränslen?, kommenterar Anna-Maria Béregi Amnéus, VD och grundare av energiföretaget Energeotek AB som utvecklat tekniken.
Mer information finns på www.energeotek.se eller via

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status