Lantmäteriet - Fortsatt stigande priser på småhus första kvartalet ? priserna steg mest på Gotland

Fortsatt stigande priser på småhus första kvartalet ? priserna steg mest på Gotland

Newsdesk 6/4 10:00

Priserna på svenska småhus steg med 1 procent under första kvartalet 2017, jämfört med fjärde kvartalet. På årsbasis, första kvartalet 2017 jämfört med motsvarande period 2016, steg priserna med nästan nio procent. Det visar SCB:s småhusbarometer, som bygger på Lantmäteriets uppgifter om genomförda husköp.

- Trots att bostadsproduktionen ökar och att amorteringskravet gett önskad effekt enligt Finansinspektionen ser vi en fortsatt starkefterfrågan på de befintliga småhusen. Det finns helt enkelt för få hus till salu för alla intresserade husköpare. Tillsammans med hushållens goda ekonomiska förutsättningar gör det att många är fortsatt beredda att betala mycket för sina hus, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Prisutvecklingen på småhus från fjärde kvartalet 2016 har varit starkast i Gotlands län. Där steg priserna med 8 procent. Nästan lika mycket har priserna ökat i Blekinge (6%), Jönköping (5%) och Västerbotten (5%).

Inget av storstadsområdena finns med i toppen av listan över länen med starkast prisutveckling.

- Storstädernas prisnivåer är redan de högsta, så prisutvecklingen där blir mindre räknat i procent. I län med lägre prisnivåer blir prisökningen därför större relativt sett, säger Henrik Roos på Lantmäteriet.

Det län där priserna på småhus sjönk som mest, jämfört med fjärde kvartalet, var i Värmlands län med 4 procent.

Lantmäteriet är den myndighet som registrerar alla husköp i det nationella fastighetsregistret. Från fastighetsregistret tar man fram underlag till SCB:s småhusbarometer.

Se hela listan med prisutveckling per län i SCB:s småhusbarometer

För mer information, kontakta:
Henrik Roos, fastighetsanalytiker och chef för sektionen Fastighetsekonomi på Lantmäteriet
Telefon: 026-63 30 86, e-post: Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status