Gå & Löpkliniken - Fraktursäsongen är här

Fraktursäsongen är här

Newsdesk 10/12 07:00

Alla har vi gjort det, halkat till och landat på backen. Många klarar sig oskadda, men cirka 31,000 personer skadar sig så illa varje år att de tvingas söka sjuk- eller specialistvård. (MSB 2013). Så hur ska man undvika halkskador nu när vintern återvänt?

Kvinnor har en tendens att lättare halka till och skada sig på platser som till exempel trottoarer, gångbanor och busshållplatser. Medan männen är mest oaktsamma vid sin egen infart och på parkeringsplatser bland annat. Detta enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. (MSB)

Ortopedtekniker Stefan Åberg på Gå&Löp Kliniken i Umeå, önskar att allmänheten planerade mer för vintern. Precis som vi byter bildäck inför varje säsong, borde vi anpassa våra skor efter underlaget.

- Det verkar finnas en övertro på sin egen förmåga att hantera isigt och halt underlag. Tyvärr får vi in patienterna när det är för sent och olyckan redan varit framme. Vi blir ofta inblandade i den besvärliga rehabiliteringsperioden.

Stefan rekommenderar att man ska vara noga med vilka skor man använder under de här perioderna. Se till att du har grovräfflade skor med ytter/slitage sulor, helst i ett bra rågummimaterial, dubbade skor eller halkskydd som både har dubbar i häl och framfot.

Titta ner och försök söka efter mer säkra platser att gå och springa på.

Vanligast är frakturskador hos både män och kvinnor enligt MSB och det ser man även på Gå&Löp Klinikerna. Fot, knä, höft och ryggrelaterade skador är vanligast under vintern.

- Vissa vintersäsonger är mer förrädiska än andra. Som när vi har flera plusgrader på dagarna och minusgrader på nätterna. Finns det då snöblask på marken spelar det nästan igen roll hur mycket kommunerna saltar och sandar på gångbanor och trottoarer. Det blir ett nytt istäcke varje dag. Det enda som hjälper är vad du möter underlaget med på fötterna, säger Stefan.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Meda

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status