Mamamia (Barnmorskegruppen MAMA MIA Aktiebolag) Mamamia (Barnmorskegruppen MAMA MIA Aktiebolag) Mamamia (Barnmorskegruppen MAMA MIA Aktiebolag) Mamamia (Barnmorskegruppen MAMA MIA Aktiebolag) - Vi förbereder oss för en förlossning mitt på Karlavägen

Vi förbereder oss för en förlossning mitt på Karlavägen

Newsdesk 1/1 01:00

Det är en vanlig Torsdag på Mama Mia´s mottagningen på Karlavägen i Stockholm.
En stadig ström av kunder fyller våra lokaler. De ska antingen till öppna mottagningen för preventivmedelsrådgivning, göra en rutinkontroll hos sin barnmorska, ta prover, se sin bebis för första gången på ultraljud eller kanske inte mår som de ska och behöver träffa läkaren.

Ca 300-400 kunder passerar genom dörrarna på Mama Mia City varje dag.

Maria Norlin och Tobias Sandström väntar sitt första barn och kommer in för att träffa sin barnmorska Vibeke Tham. Klockan är ca 13.00.

Maria är i vecka 40+3 och hon mår ganska bra. Hon berättar för Vibeke att hon har haft "ganska stark molande mensvärk" de senaste två dagarna. Maria står och hänger över en stol och andas lugnt men kraftigt.

Vibeke vill göra en kontroll för att se om hon är på väg att föda. Vid undersökningen konstateras att Maria redan är öppen 6 cm.

-Du kommer att föda barn idag meddelar Vibeke.

Maria och Tobias blir lite chockade över beskedet men känner sig trygga med att det nu är dags.   Vibeke ringer till Danderyd förlossning, som Maria och Tobias valt att föda på, för att meddela att det kommer in en blivande mamma som redan är öppen 6 cm och har haft sammandragningar med 20-30 minuters intervaller de senaste två dygnen.

Danderyds förlossning meddelar att de har helt fullt, även BB Stockholm har fullt.

De säger att det är fullt i hela Stockholm och är tydliga när de meddelar Vibeke att:

-Du får nog förbereda för en förlossning där på plats på mottagningen.

Vibeke är en rutinerad barnmorska och flyttar lugnt in Maria och Tobias in i CTG-rummet.

Där kan Maria ligga ifred och bekvämt samtidigt som Vibeke kan ha kontroll på barnet med CTG-apparaten. Övrig personal på Mama Mia´s mottagning informeras om att vi eventuellt kommer att ha en förlossning här i lokalen inom kort.

Vibeke berättar för Maria och Tobias hur läget ser ut och att hon kommer att vara med de hela tiden.

-Då bröt jag ihop, säger Maria. Jag kände mig hjälplös, fick panik och tänkte, hur sjutton ska det här gå ? Jag kommer inte få någon smärtlindring, klarar vi det här ?

Tobias är med Maria hela tiden. Han är lugn och pratar med Maria och Vibeke omvartannat.

-Självklart blev jag chockad över att det inte fanns några platser men jag hann knappt börja fundera utan man finner sig i situationen och tänker praktiskt, säger Tobias.

Tiden går och Vibeke fortsätter att ringa till förlossningen för att se om de kan ordna en plats.

Maria gråter och är orolig. Värkarna fortsätter och ökar i intensitet.

Till slut hör Karolinska förlossning av sig och de har ordnat en plats.

Tobias skyndar iväg och hämtar bilen, Maria lägger sig tillrätta i baksätet och de kör direkt till förlossningen.

En och en halv timme efter att de fått besked om att det inte fanns några förlossningsplatser så är de äntligen på Karolinskas förlossning. Personalen står beredd och tar emot de när de kommer.

Några timmar senare är deras son född och alla mår efter omständigheterna bra.

-Mama Mia´s mottagning på Karlavägen är en Mödravårdscentral, Barnavårdcentral och läkarmottagning. Vi har inte och ska inte ha utrustning för förlossning eller akutvård i våra lokaler här. Det är viktigt att kvinnorna får komma till en komplett förlossningsklinik med ett akutsjukhus alla resurser. Däremot har vi ju mycket erfaren personal som självklart kan hantera även akuta situationer, men det är viktigt för kvinnorna att få komma till ett riktigt sjukhus och känna sig trygga med att få komma in till förlossningen,

säger Eva Laurin, VD på Mama Mia.eva.laurin@mamamia.se

-Den stress som detta skapar för både mamman och barnet kan fördröja en förlossning och skapa en situation som är medicinskt riskfylld för båda. Vid en förlossning kan allt ifrån stora blödningar, utdragen förlossning till att barnet behöver akut specialistsjukvård inträffa,

säger  Birgitta Klang , Verksamhetschef för mödravården på Mama Mia.birgitta.klang@mamamia.se

 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Övergripande ansvar för verksamheten Mama Mia.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status