Cool Company Skandinavien AB - ?Här är de populäraste egenanställningsjobben

?Här är de populäraste egenanställningsjobben

Newsdesk 11/4 06:00

Egenanställningsbranschen växer allt snabbare. Att ta korta uppdrag, i många fall flera olika typer av uppdrag för att fylla en heltid, är något som blir vanligare. Det populäraste egenanställningsjobbet är inom IT/data, men en helt ny kategori som växer fram är influencers och Youtubers.

Cool Company presenterar nu första delen i Egenanställningsbarometern - en rapport där egenanställda delar med sig av hur det är att vara egenanställd. Cool Company har 16 000 registrerade användare och har vuxit med 70 procent i faktureringsvolym under senaste året.

IT/data det populäraste jobbet bland egenanställda
Bland de egenanställda är IT/data den populäraste kategorin, tätt följt av marknadsföring/försäljning samt bygguppdrag. Det är kategorier som länge varit i topp bland Cool Companys användare. En kategori som växer snabbt just nu är egenanställda inom sociala medier.? Under senaste året har en helt ny kategori egenanställda kommit till; personer som jobbar som Youtubers och influencers. Många av dessa gör detta som extrajobb via olika influencernätverk där vi hanterar fakturering, löneutbetalning och försäkringar för dem, säger Jan Bergstrand, vd för Cool Company.

Här är de populäraste gig-jobben:
(placering förra året inom parentes)

 1. IT/data (2)
 2. Marknadsföring/försäljning (1)
 3. Bygg (1)
 4. Fotografi/bild/film (4)
 5. Utbildning (4)
 6. Hälsa/skönhet/mode (6)
 7. Kultur (5)
 8. Skribent/journalist/författare (10)
 9. Admin/ekonomi (9)
 10. Artist/DJ (8)
 11. Lokalvård (7)
 12. Sociala medier (ny)
 13. Jordbruk (11)

Nära hälften har fler än ett uppdrag - kombinatörer är den nya trenden
En tydlig trend bland de egenanställda är att de antar fler typer av uppdrag. Man blir en så kallad kombinatör som kombinerar olika typer av kategorier av uppdrag. Nära hälften av respondenterna uppger att de har flera typer av uppdrag.

? Vi ser att många kommer till oss för att förverkliga en dröm som de har som hobby, t ex en administratör som jobbar extra som frisör. Det är inte ovanligt att att man sedan säger upp sig och skapar en plattform som gig:are och tar fler typer av uppdrag, t ex som frilansande administratör och frisör, säger Jan Bergstrand.

Emil är golvläggare och Youtuber
Ett exempel på en kombinatör är 25-årige Emil Andersson som bor i Ludvika. Han jobbar som golvläggare till vardags men driver även en ständigt växande Youtube-kanal där han bjuder tittarna på allehanda humorinslag. Att gå via Cool Company har varit en enkel lösning för Emil att slippa sköta fakturor och administration. ? Med fast jobb som golvläggare en Youtube-kanalen och två barn ser jag Cool Company som en lösning som köper mig tid, men de fungerar även som ett bollplank vid frågor kring ekonomi, säger Emil Andersson.

Fakta om EgenanställningsBarometern
EgenanställningsBarometern är en årlig återkommande undersökning bland Cool Companys egenanställda. Årets barometer genomfördes unde de två första veckorna i mars och baseras på 627 respondenter. Två av tre respondenter har varit egenanställda i mer än ett halvår och nära hälften över ett år.

För mer information
Jan Bergstrand, VD Cool Company: 073-55 11 299

Se även coolcompany.com


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status