Balettgala 2019 - Hon skänker sin konst för dansens skull

Hon skänker sin konst för dansens skull

Newsdesk 23/4 05:57

Björkökonstnärinnan Katarina Elfast är känd för sina målningar med vackra kroppar. Speciellt för Balettgala 2019 har hon målat två unika tavlor. Tavlorna kommer att säljas under galakvällen till förmån för att fler ska kunna se och uppleva klassisk balett på riktigt.

Att måla är en konst. Men inte alla kan måla kroppar och ansikten. Och ännu färre kan måla dansare med linjer som stämmer både med dansens estetik och samtidigt har konstnärens eget uttryck.

Desislava Stoeva, 1:a solist Kungliga Baletten. Foto: Hans Nilsson

När Katarina Elfast ställde sig vid dukarna i sin ateljé på Bohus-Björkö inspirerades hon av de officiella foton som tagits för Balettgala 2019, av fotograf Hans Nilsson. Hans är tidigare premiärdansör i Kungliga Baletten och tillhör en av de mycket få dansare som förärats Hans Majestät Konungens hederstitel Hovdansare. Hans har en dansares estetiska öga och kan fånga rörelsen i exakt rätt ögonblick.

Jonatan Davidsson, 2:a solist, Kungliga Baletten. Foto: Hans Nilsson

Hon målade en ögranne

Det Katarina Elfast inte visste när hon valde motiv till de två tavlorna, var att det ena fotot är på en dansare från Bohus-Björkö. Nämligen Jonathan Davidsson från Kungliga Baletten, som är en av solisterna på Balettgala 2019. 

På galan medverkar härmed inte mindre än tre artister och konstnärer från Bohus-Björkö! För även Jonatans bror Gabriel Davidsson, kommer från Finlands Nationalbalett till Kungsbacka Teater den 19 juni för att dansa tillsammans med ytterligare ett tiotal stjärnsolister, däribland två solister från GöteborgsOperans Danskompani och unga löften från Svenska Balettskolan i Göteborg.

- Det känns extra roligt att så många av både artisterna och våra samarbetspartner har en relation till västkusten,, säger Johanna Björnson, konstnärligt ansvarig och initiativtagare.

Tavlorna säljs för 9 000 kr respektive 6 900 kr. Priserna är konstnärens ordinarie.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status