FORES - Öka tempot för att nå 2030-målet i tid! 2030-sekretariatet lanserar indikatorer

Öka tempot för att nå 2030-målet i tid! 2030-sekretariatet lanserar indikatorer

Newsdesk 27/4 11:16

2030-målet om en fossiloberoende fordonsflotta går att nå ? men det behövs en sammanhållen politik och tydliga incitament. Det visar 2030-sekretariatets indikatorer för måluppfyllelse inom Bilen, Bränslet och Beteendet.

2030-sekretariatets indikatorer avser Bilen, Bränslet och Beteeendet, och har även indikatorer för landets alla kommuner. De visar bland mycket annat att vägtrafikens minskade fossilanvändning exakt följer den tänkta kurvan, medan nya bilars uppgivna bränsleeffektivitet ligger före kurvan, liksom andel förnybar energi för hela fordonsflottan.

- Sverige ligger precis rätt på kurvan för att år 2030 nå en fossiloberoende fordonsflotta, vilket sju riksdagspartier och både nuvarande och förra regeringen står bakom. Men nu ökar bilförsäljningen medan miljöbilarna backar, mil i bil ökar medan cyklandet minskar, och fossildieseln slår rekord medan E85 backar och biogas står och stampar. Sammantaget behövs det nya krafttag, och en rejäl färdplan, säger Mattias Goldmann, 2030-sekretariatet och vd för Fores.

2030-sekretariatet uppmanar nu riksdag och regering att i lag slå fast 2030-målet om en fossiloberoende fordonsflotta, med en färdplan för måluppfyllelse utifrån de kurvor som sekretariatet tagit fram och särskilda åtgärder på de områden där det måste hända mer.

- Det finns orosmoln på himlen och kurvor som pekar i fel riktning, och bilars körsträckor är sorgebarnet ? ska vi klara målet så måste vi använda bilen mindre. Dessutom ökar kollektivtrafikens andel inte alls på nationell nivå, men Kronoberg, Skåne och Halland är exempel på att det går att göra mycket, säger Per Östorn, som ansvarar för indikatorerna för 2030-sekretariatet, framtagna i samverkan med Klimatkommunerna och Gröna Bilister.

Indikatorerna finns på www.2030-sekretariatet.se/indikatorer.

För ytterligare information, kontakta Mattias Goldmann, 070-309 00 45 eller Per Östborn 0738-196 154.

2030-sekretariatet bildades för att vara en katalysator för att målet om en fossiloberoende fordonsflotta skall kunna genomföras i Sverige. Sekretariatet enar partners från de tre områdena Bilen (fordon), Bränsle och beteende, alla delar behövs i omställningen.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status