LOS Energy - Kabelbrott gav högre elpris

Kabelbrott gav högre elpris

Newsdesk 1/9 10:02

Ett fel på sjökablarna i Oslofjorden bidrog till högre elpriser i augusti.

? Den nordiska elmarknaden är sammankopplad med överföringskablar som gör att vi kan producera el på en plats och förbruka den någon helt annanstans i Norden. När överföringskablarna skadas orsakar detta en flaskhalssituation där elen inte flödar lika fritt som vanligt. För Sveriges del har kabelbrottet haft en prishöjande effekt på elpriset, förklarar Andreas Myhre, elhandelschef på LOS Energy.

Felet ströp elexporten från Norge och minskade tillgången på el i Sverige. Kombinerat med mindre nederbörd än normalt i juli, resulterade detta i lägre fyllnadsgrader och därmed högre elpriser i Sverige.

I Norge har kabelbrottet haft motsatt effekt. Med mer nederbörd än normalt och inlåst el, gav detta ett lägre pris än vad som annars hade varit fallet i Norge om elen hade rört sig fritt i Norden.

Statnett (motsvarande Svenska kraftnät) uppger att man förväntar sig att ha avhjälpt felet i mitten av oktober, något som då kommer att bidra till lägre prisskillnader i Norden. Dessutom har det meddelats att kabeln mellan Sverige och Litauen, NordBalt, under stora delar av september kommer att tas ur drift för kontroll. Detta kommer att bidra till att dämpa prisskillnaderna i Norden och framförallt Sverige kommer att få mindre prispåverkan från Europa.

Både rimligt och dyrt i augusti
Genomsnittspriset för el levererad i Sverige, hamnade i augusti på 28,9 öre/kWh på elbörsen Nord Pool. Det är drygt ett öre dyrare än i juli. Augustipriset är 22 procent lägre än genomsnittet för de senaste tio åren, men trots detta har det varit lägre augustipris än årets under tre tidigare år under denna tioårsperiod.

Rimligt 2016
? Tillsammans med fallande råvarupriser på de globala marknaderna ser 2016 ut att bli ett relativt billig år jämfört med genomsnittspriset under de senaste tio åren. Marknadsaktörerna förväntar sig en ganska platt prisutveckling resten av året, något som kommer att göra 2016 till ett av de billigaste åren vad gäller elpris under den senaste tioårsperioden, avslutar Andreas Myhre. 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status