Elmia AB - Kalvningslarm för svansen belönad med guldmedalj

Kalvningslarm för svansen belönad med guldmedalj

Newsdesk 20/9 13:00

En apparat som skickar SMS när kon är på väg att kalva. Det är en av de fyra guldmedaljörerna i Elmia Lantbruk Innovation Award 2016.

? Vi var med vid lanseringen på Irland för ett år sedan och insåg att den behövs i Sverige, säger Kristian Hårsmar hos den svenska importören GGI Sweden.

Produkten heter Moocall och är i princip en mobiltelefon som träs på kons eller kvigans svans, utan några ingrepp i djuret. Den känner av svansens rörelse, som har ett karaktäristiskt mönster innan kalvning. När det uppträder går ett SMS till förutbestämda telefoner.

? Närmare 100 000 kalvningar har registrerats och säkerheten är 97 procent, berättar Kristian.

I Sverige började den levereras vid årsskiftet och erfarenheterna är goda. Utveckling pågår av en liknande sensor för svansen som ska upptäcka brunst, som korna markerar med ett annat rörelsemönster.

? Det här är ett bra exempel på en innovation som möter ett marknadsbehov på ett nytt sätt, säger Per Frankelius, forskare vid Linköpings universitet.

Han ingår i den grupp som bedömer de nominerade bidragen. Juryn är sammansatt av flera kompetenser och nöjer sig inte med de inlämnade uppgifterna. Man gör egna efterforskningar för att säkerställa att det handlar om riktiga nyheter.

John Deere får guldmedalj för tre nya produkter

Fyra guldmedaljer delas ut. De tre övriga gick alla till John Deere, vilket kan tyckas märkligt.

? Vi ser till själva innovationen och dess nyhetsvärde, inte vem som står bakom, förklarar Per Frankelius.

Han konstaterar att jordbruket är mitt uppe i ett tekniksprång, där informationsteknik kommer till ny och i många fall oväntad användning. Moocall är bara ett av flera exempel på den utvecklingen. Det är en del av den fjärde lantbruksrevolutionen som även innefattar ny affärslogik och tjänstefiering, att lantbruket köper in tjänster när de behövs istället för att investera i egna maskiner.

? Fantastiskt roligt, säger Håkan Westesson, försäljningschef på John Deere i Sverige. Man kan tycka att medaljer är symboliska, men de betyder väldigt mycket i vår organisation och visar att våra stora satsningar på utveckling är uppskattade,

Två av produkterna handlar om skördetröskor. Dyna-Flo Plus är ett rensverk som med nya material och nya konstruktionsprinciper sänker vikten med 30 procent, vilket i sin tur minskar markpackningen. Vidare belönas John Deere för GoHarvest Premium som är en simulator för skördetröskor. Simulatorn ligger närmare verkligheten än tidigare varianter och kommer sannolikt att visas på Elmia Lantbruk. Den tredje medaljen går till EZ ballast för traktorer. Det är en tung bottenplatta som kopplas av och på med hydraulik, vilket ger samma viktfördelning oavsett om ballasten är monterad eller inte. Enligt juryn handlar det om ett principiellt nytänkande som kan leda till ökad användning av mindre och i grunden lättare traktorer.

De fyra guldmedaljerna och ytterligare sex i silver delas ut den 18 oktober på Elmia Lantbruk Framtidsforum i Jönköping.

Fakta om Elmia Lantbruk Innovation Award

Elmia Lantbruk Innovation Award är en utmärkelse som ska lyfta fram nya, innovativa produkter som utvecklar det svenska lantbruket. Priserna delas ut årligen i samband med Elmia Lantbruk Framtidsforum.

De nominerade bidragen bedöms av en branschkunnig jury bestående av:

 • Per Emgardsson, journalist Land Lantbruk/Lantmannen,
 • Charlotte Önnerstedt, svinproducent, Åby Storgård
 • Mikael Gilbertsson, Senior projektledare, JTI
 • Ann Christine Olsson, journalist, tidningen Husdjur
 • Per Frankelius, forskare, Linköpings universitet
 • Jonas Bentving, tf projektledare Elmia Lantbruk (ordförande)

 • Bildtext:

  Kristian och Karolina Hårsmar med nyheten Moocall som larmar innan kalvning. Den är en av fyra innovationer som belönas med guldmedalj i Elmia Lantbruk Innovation Award.

  Kontakt

  Jonas Bentving, projektledare, tel 036-15 20 09,

  Till pressmeddelandet

  Teckenstorlek

  Tipsa

  Blogga

  Skriv ut
  LÅNEFÖREMEDLARE:  ALLA LÅN:
  - låna pengar snabbt?
  - lån utan uc?
  - lån med betalningsanmärkning?

  Beställ årsredovisningar gratis!

  Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

   

   

   

   

  DMCA.com Protection Status