Elmia AB - ?Klimat och skogsägande med väderexpert

?Klimat och skogsägande med väderexpert

Newsdesk 2/6 06:30

Klimat är årets tema på MellanskogsElmia, mötesplatsen för det mellansvenska skogsbruket, som arrangeras i Sala 19-20 augusti. Miljö och hållbarhet kommer att märkas i många av de nya produkter och tjänster som presenteras på mässan, som också gästas av en välkänd väderprofil ? Pär Holmgren, tidigare meteorolog på SVT och expert på klimatförändringar och global uppvärmning.

— Skogen är en enorm tillgång i klimatarbetet eftersom den absorberar mer kol än den släpper ifrån sig. Därför behövs ett ökat fokus på skogens viktiga roll för att vi ska nå fram till ett mer hållbart samhälle. Vi kan till exempel ersätta oljor och plast om vi återvinner mer råvara ur skogen, säger Pär Holmgren.

— Vi bör ställa oss frågan var skogsråvaran gör mest och bäst nytta. Det ekologiska och det ekonomiska måste hela tiden gå hand i hand, tillägger han.

Tillsammans med sin kollega Johan Litsmark, båda naturskadespecialister på Länsförsäkringar, håller Pär Holmgren en inspirationsföreläsning på skogsmässan och svarar på frågor från besökarna.

Ekonomiska utmaningar

Det övergripande temat ?Hållbarhet ? från klimat till skogsägande?, kommer att märkas på hela mässan. Framtidens skogsbruk diskuteras i seminarier från flera olika vinklar av experter på skilda ämnesområden. Betydelsen av återkommande skogsbränder, nya skadeinsekter som dyker upp och omställning till andra träslag är några av de frågor som finns med i programmet.

Förutom klimatets påverkan handlar det om de ekonomiska utmaningarna för skogsägaren, med fokus att hitta lönsamma och hållbara vägar framåt i skogen. Skogsbrukets forskningsinstitut Skogforsk finns på plats och visar hur markvattenkartor kan minska körskador i skogen och Mellanskog lanserar tillsammans med LRF Konsult en ny webbfunktion för snabb och överblickbar skogsskötsel.

Mässans produktutställare visar allt från motorsågar till maskiner för storskalig gallring. Även virkesköpare och banker finns på plats.

— På mässan hittar du alla delar av branschen och alla de företag som arbetar med att förbättra och underlätta skogsägandet, säger Fredrik Rosén, mässansvarig på Mellanskog.

Skogsmulle och motorsågshow

Det blir också mycket annat med skoglig anknytning att titta på för mässbesökarna i Sala. En grupp motorsågsexperter från Nya Zeeland, Kaha Nui Wood Lumberjack Sports, uppträder med sin spektakulära motorsågsshow, där publiken bjuds in för att hjälpa till under showen.

Den som vill kan ta med sig misstänkta skadeinsekter och få dem arrtbedömda av SLU:s experter och för de allra yngsta besökarna på MellanskogsElmia väntar en särskild gäst.

— I år har vi också bjudit in Skogsmulle, som tillsammans med barnen kommer att köra naturkul och lära ut hur man bäst vistas i skog och mark. Vi ser fram mot två fantastiska skogsdagar i Sala med ett utbud där det finns något för alla, hela familjen, säger Fredrik Rosén.

________________________________________________________________________________________________

MellanskogsElmia arrangeras av Mellanskog och Elmia vartannat år i Saladamm, strax utanför Sala.

Kommande skogsmässor

MellanskogsElmia 19-20 augusti 2016, www.mellanskogselmia.se

KWF, 9-12 juni 2016, Roding, Bayern, Tyskland, www.kwf-tagung.org

Elmia Wood 7-10 juni 2017, www.elmiawood.com


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status