Lantmäteriet - Kvinnor äger endast 15 procent av Sverige

Kvinnor äger endast 15 procent av Sverige

Newsdesk 7/3 11:46

Kvinnor äger mindre än hälften så mycket mark som män. Endast i Ekerö kommun äger kvinnor mer mark än vad män gör. Dessutom ligger mäns sammanlagda taxeringsvärde för Sveriges vanligaste bostadsform, småhus, på 181 miljarder kronor mer än kvinnors. Detta visar en sammanställning från Lantmäteriet som med hjälp av information från det officiella Fastighetsregistret har tittat på ägandeskap kring lantbruk, hyreshus, ägandelägenheter och småhus.

Kvinnor äger 15 procent av Sveriges mark jämfört med mäns 37 procent. Övrig mark i Sverige ägs av juridiska personer, företag eller organisationer. Enligt Lantmäteriets sammanställning ligger värdet på mäns tillgångar i form av småhus på 1 602 miljarder kr, medan kvinnors värde uppgår till 1 421 miljarder kr. Mäns sammanlagda taxeringsvärde är alltså 181 miljarder kronor mer än kvinnors för Sveriges vanligaste bostadsform.

- Eftersom fastighetsägandet oftast är långsiktigt sker förändringen sakta, men vi har sett en märkbar förändring sedan rot-avdraget infördes i sin nuvarande form 2008. Det har gjort att många fastighetsägare har överlåtit delägande till sin partner genom gåva eller bodelning, för att fullt ut kunna nyttja rot-avdraget. Detta har varit särskilt tydligt under åren 2010-2014. Det har resulterat i att vi idag ser ett mera jämställt ägande, säger Inger Lindhe, divisionschef på Lantmäteriets fastighetsinskrivning.

Kommunen där kvinnor äger mest mark

Kvinnor äger mindre än vad män gör, både gällande ensamt ägande och när de samäger tillsammans med män. Ekerö i Stockholms län är den enda kommunen i Sverige där kvinnor har ett större markägande än män. Där står kvinnor för 39 procent av markägandet jämfört med mäns 32 procent. När det gäller taxeringsvärde är Borgholm i Kalmar, Simrishamn och Vellinge i Skåne är de enda kommunerna i Sverige där kvinnors tillgångar i form av småhus är högre än vad än vad mäns är.

För fastighetskategorin småhus står kvinnor för en större andel ägande jämfört med övriga kategorier. Här har kvinnor, sett till ett genomsnitt i landet, 42 procent av lagfarterna jämfört med mäns 51 procent. Bland de kommuner som har störst andel kvinnligt ägande, med en lagfartsandel på 48 procent, är Täby, Lidingö och Danderyd i Stockholm, Partille i Västra Götaland samt Lomma, Höganäs och Vellinge i Skåne och Borgholm i Kalmar län.

Kvinnor heläger drygt en av tio fastigheter i Sverige

Sju av tio svenskar tror att kvinnor heläger upp till 30 procent av fastigheterna i Sverige, enligt en rikstäckande Sifo-undersökning som Lantmäteriet har gjort. Den faktiska siffran är att kvinnor heläger 13,8 procent. För samägda fastigheter visar Lantmäteriets sammanställning att kvinnor, sett till ett genomsnitt i landet, har 36 procent lagfartsandelar, medan män har 47 procent.

Kvinnligt ägande av fastigheter i Sverige:

  • Det finns 3 266 012 fastigheter i Sverige. Kvinnor heläger 450 716 stycken fastigheter, män heläger 786 474 stycken.
  • Kvinnor äger 15% av Sveriges mark (areal), män äger 37%.
  • Kvinnor har 36% av lagfartsandelarna gällande fastigheter, män har 47%
  • Kvinnor har 42 procent av lagfartsandelarna gällande småhus, män har 51 procent.

Källa: Fastighetsregistret, Lantmäteriet

Kvinnligt respektive manligt ägande i Sverige

Topp 5 kvinnligt ägande (areal) i procent:
MänKvinnor
1 Stockholm, Ekerö32%39%
2 Västra Götaland, Tjörn51%30%
3 Västra Götaland, Orust62%29%
4 Västra Götaland, Mark59%29%
5 Östergötland, Kinda51%29%
Källa: Fastighetsregistret, Lantmäteriet

Topp 5 manligt ägande (areal) i procent:
MänKvinnor
1 Västmanland, Hallstahammar89%4%
2 Skåne, Bromölla77%13%
3 Kalmar, Mörbylånga73%18%
4 Östergötland, Vadstena72%16%
5 Kalmar, Torsås71%24%
Källa: Fastighetsregistret, Lantmäteriet

För mer information, kontakta gärna:

Inger Lindhe, divisionschef Fastighetsinskrivningen på Lantmäteriet
Telefon: 070-688 07 09, e-post: Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Höganäs

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status