Lantmäteriet - Lantmäteriet bjuder på ännu mer Sverige i Minecraft

Lantmäteriet bjuder på ännu mer Sverige i Minecraft

Newsdesk 26/4 10:57

Nu släpper Lantmäteriet ännu mer detaljerad geodata i fyra utvalda områden i Sverige till datorspelet Minecraft. Tillsammans med bland andra Future city i Kiruna, Riksantikvarieämbetet [F1] och Gävle kommun hoppas man att spelifiering kan bidra till ökad kunskap och intresse kring geodata och samhällsbyggande hos unga.

I Lantmäteriets kommande släpp av ytterligare geodata i Minecraft kommer Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle att synas på nya sätt. I stället för att kartdatat bildar kuber med åtta meters upplösning får nu kuberna en meters upplösning. Det betyder att noggrannheten i de fyra olika regionerna kommer att öka med 512 gånger jämfört med tidigare och ge bättre möjligheter att utforska och bygga nytt i spelet. Dessutom kommer befintliga byggnader att markeras genom plats- och höjddata. Anledningen till nysläppet är att Lantmäteriet vill ge fler människor möjlighet att använda geodata.

? Genom att göra geodata mer inkluderande hoppas vi kunna bidra till mer kreativa och effektiva samhällsbyggnadsprocesser och uppmuntra till ytterligare kreativitet och utveckling. Genom att organisationer och skolor dessutom skapar möjligheter där unga får tänka fritt kan vi tillsammans intressera en yngre målgrupp för framtidens samhällsbyggnad, säger Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet.

Spelifiering kan öka intresset för samhällsbyggande

De utvalda områdena Kiruna, Östergötland, Gotland och Gävle innefattar olika typer av mark som alla är intressanta ur samhällsbyggarperspektiv. Dessutom har olika samarbetsaktörer knutits i de olika regionerna för att uppmärksamma dess olika kvaliteter. På Gotland finns till exempel ett samarbete med Riksantikvarieämbetet för att ge möjlighet för Minecraftspelare att fokusera på kulturarv och fornminnen.

Här släpper Lantmäteriet mer detaljerade kartor i Minecraft

Kiruna

Gör det möjligt att själv bidra till stadsomvandlingen av Kiruna. Lantmäteriet är även sponsor för Future city som kommer använda sig av Minecraft i nästa års skoltävling.

Östergötland

Regionen är ett testområde för den nationella 3D-modellen.

Gotland

Samarbete med Riksantikvarieämbetet.

Gävle

Staden är ett kluster för aktörer i branschen med geografiska informationssystem, GIS. Ett projekt på Polhemsskolan startas tillsammans med Gävle kommun där elever i mellanstadiet och gymnasiet tillsammans ska bygga hela Gävle i Minecraft.

För mer information, kontakta:

Bobo Tideström, verksamhetsutvecklare på Lantmäteriet
Telefon: 026-63 35 08, e-post:

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status