Pia Vingestråhle - Lita mer på ditt eget ledarskap - än på teorier eller modeller

Lita mer på ditt eget ledarskap - än på teorier eller modeller

Newsdesk 17/3 08:05

Det finns idag en stor tilltro till att teoretiska modeller, metoder, uppföljningssystem och koncept är det som ska utveckla verksamheten. Som chef följer man gärna trender och hänger med i utvecklingen. Processkartläggning ska påbörjas, kvalitetssystem ska uppgraderas, styrsystem ska implementeras, omorganisationer ska genomföras, bättre uppföljningssystem ska utvecklas osv.

Det finns många goda intentioner ? men det är sällan att vårt starka fokus på modeller och metoder verkligen leder till bättre arbetsplatser, friskare medarbetare eller bättre resultat, hävdar ledarskapskonsult och författare Pia Vingestråhle som nu är aktuell med nya boken ?Från Zombie till Superchef?.

I ett högt tempo med många yttre krav är det idag lätt att som chef springa på fort och ständigt sträva efter att leva upp till yttre krav och förväntningar. Det är lätt att låta sig styras av det som är populärt eller av de metoder för utveckling som anses vara bäst. Om man som chef, likt en zombie, till största del agerar utifrån yttre trender och omgivningens krav och förväntningar så finns det en risk att man undviker, eller inte har tid, att ta eget ansvar och själv hantera de problem som uppstår.

- Det är dags att börja lita mer på sig själv och sitt eget ledarskap i rollen som chef ? istället för att förlita sig på teoretiska modeller och metoder, säger Pia Vingestråhle. Visst kan modeller och metoder vara utmärkta verktyg att använda sig av i rollen som chef. Men de är enbart verktyg. Du får aldrig låta dem ta över, bli en ledstjärna eller den röda tråden i ditt ledarskap. Ditt ledarskap kommer alltid att utgå ifrån hur du dagligen väljer att möta och leda dina medarbetare. Det är i ditt eget agerande ditt ledarskap börjar. Det är där du bygger din plattform. Allt annat är sekundärt.

- Vi har gått för långt i vår tilltro till att teoretiska modeller, metoder eller uppföljningssystem ska lösa våra problem i verksamheten, säger Pia Vingestråhle. Det räcker inte att implementera en ny styrmodell eller ett nytt uppföljningssystem när man vill förbättra. Det räcker inte att se över processerna. Receptet är istället att du som chef aktivt börjar leda människor och bygger upp ett eget gott ledarskap. Det är fullt möjligt att börja lita mer på sig själv och sitt eget ledarskap ? istället för att lägga fokus på modeller, metoder och system. Ja, det är möjligt att börja redan idag.

________________________________________

Boken Från Zombie till Superchef ? Praktiskt ledarskap för dig som vill bli en bättre chef är utgiven av Forzum Förlag. I boken lyfter författaren fram:

- Hur du i rollen som chef kan vässa, stärka och utveckla ditt eget praktiska ledarskap (Praktiskt ledarskap A-Ö)

- Hur du möter medarbetarnas förväntningar på ditt ledarskap

- Hur du på bästa sätt hanterar ledarskapets paradoxer

Pia Vingestråhle är civilekonom med mer än 25 års erfarenhet inom chef och ledarskap. Pia är utbildad coach och arbetar som ledarskapskonsult och med ledarutveckling och utbildning. Hon är även en uppskattad föreläsare och tidigare författare till böckerna ?Framtidens ledarskap? och ?Jag vill ha en bättre chef ? Nu!?

Kontakt: Pia Vingestråhle
Tel: +46 (0)709-150788             
E-post:

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status