Sensory Tales AB - Matilda upptäcker, ett nytt och unikt barnbokskoncept om var maten kommer ifrån och hur den smakar

Matilda upptäcker, ett nytt och unikt barnbokskoncept om var maten kommer ifrån och hur den smakar

Newsdesk 13/10 00:36

Det finns flera positiva effekter av att barn tidigt blir intresserade av att upptäcka mat. Hälsan blir bättre när de vågar prova nya rätter och lär sig att äta fler råvaror, självkänslan växer när deras smak respekteras och de får en ökad förståelse för naturen, miljön och olika kulturer. Livsmedelsverket gav nyligen ut nya råd till förskolorna, där man uppmuntrar till intag av mer grönsaker och till att integrera maten med den pedagogiska leken. Den lekfulla inställningen till mat och smaker är inte ny. Redan på 1960-talet lär den amerikanske kocken Robert Carrier ha sagt (fritt översatt) ?Innan vi har lärt oss att upptäcka/utforska, är våra smaker så begränsade och våra erfarenheter så små att vi inte kan göra giltiga jämförelser eller riktiga bedömningar. Så är det med mat. Vi måste lära oss att äta först.? C.Hume, Sapere, Måltidspedagogiken, Livsmedelsverket och Robert Carrier tycks dela inställning till hur inlärningen kring mat bäst ska gå till. Det handlar om lustfyllt utforskande. Den nya barnbokserien Matilda upptäcker (Lundgren/Ståhlberg) vill bidra till just detta och vara en källa till matinspiration, i hemmet eller i en pedagogisk verksamhet.

Matilda upptäcker har ett unikt upplägg, det är fristående berättelser som handlar om var maten kommer ifrån och hur den kan smaka. Idén med att skriva barnböcker om var maten kommer ifrån är inte ny, men idén att mixa äventyr med kunskap om var maten kommer ifrån och hur den smakar, är helt ny. Varje bok avslutas med ett relevant recept och en inbjudan till läsaren, att göra egna provsmakningar. (Provsmakningsprotokollet som Matilda använder, kan skrivas ut gratis från www.matildaupptacker.se)

Idén till barnboksserien Matilda upptäcker kommer från författaren Frida Lundgren. Hon är utbildad pedagog och marknadskommunikatör, med erfarenhet från bl a matindustrin och sinnesmarknadsföring.

? Jag har länge haft ett brinnande engagemang för mat, kommunikation och barn men idén att kombinera dem växte fram när jag försökte lära min äldsta dotter att beskriva smaker. Hon saknade ord, allt vara ?gott? eller ?inte gott?. Esther behövde inspiration och jag började därför att söka efter relevanta barnböcker men insåg till slut att det inte fanns. Det ville jag ändra på, därför började jag skriva Matilda upptäcker, matäventyr som blandar fakta och fiction och som är tänkta att läsas från pärm till pärm.? säger Frida Lundgren, författare till Matilda upptäcker samt grundare till förlaget Sensory Tales.

Kort sammanfattning av böckerna: Varje bok börjar med att Matilda reser iväg med sin magiska kastrull. I tomatboken besöker hon sin mormor på Sicilien, upplever matäventyr och deltar i en tomatsåstävling. Därefter återvänder hon hem och får följa med sin pappa till hans restaurangkök, där hon får laga och provsmaka enkla tomaträtter. Boken avslutas med ett ketchuprecept. I majsboken reser Matilda 1300 år tillbaka i tiden, till Mayaindianerna. Hos dem får hon lära sig mycket om majs samt leta efter en försvunnen regnstaty. Väl hemma igen, får hon på nytt följa med sin pappa till restaurangen och laga och provsmaka majsrätter. Den här gången med lite mer fokus på hur en provsmakning kan gå till. Boken avslutas med ett tortillarecept.

För recensionsexemplar eller utlottningsexemplar, tveka inte att kontakta oss på:

Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status