FANKY AB - Middagen som är en konsert

Middagen som är en konsert

Newsdesk 18/1 10:57

En helt ny middagsupplevelse växer sig allt starkare i eventvärlden. Taste of Sound är namnet på konceptet som förvandlar en konferensmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär i perfekt synk skapar en upplevelse som inte liknar något annat.

Redan när du kliver innanför dörrarna märker du att att det här inte kommer att bli någon vanlig middag. Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som verkligen förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen, i kombination med musikaliska klanger. Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och hela rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag, men en sak är säker. Du kommer få uppleva en måltid du tidigare inte upplevt.

-Vi ville skapa en middagsupplevelse där hela måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, berättar Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign. Tillsammans med Iréne Sahlin har de de senaste åren skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl konferenser, event och ambassader.

Till varje maträtt, framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten. När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60% visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford. När Per upptäckte några av de studierna, såg han direkt potentialen och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna, för att lära sig allt inom området. Det resulterade i den nyskrivna svenska boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.

-Det här var något vi verkligen vill ändra på, berättar Iréne, och förklarar att det allt för ofta inte finns någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ?god? mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

Taste of Sound är förmodligen det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som b.la. rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.

Videos och mer info finns på: http://www.krydda-med-musik.se/taste-of-sound/

Presskontakt:
Tel: 070-584 60 62
epost: Till pressmeddelandet
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status