SmartaSaker i Stockholm AB - Möt månadens innovatör Maria Crum

Möt månadens innovatör Maria Crum

Newsdesk 14/11 08:04

För Maria Crum har alltid förenklingar i vardagen pockat på hennes uppmärksamhet. Det är ofta lösningar för den situation hon befinner sig i, till exempel att få plats med cykeln i trånga cykelförråd eller säkrare barnvagnsbromsar.

? Att det blev källsorteringsstationen Källklart som fick bli verklighet av alla mina idéer berodde helt enkelt på att det var möjligt, säger Maria. Jag kunde sy upp en prototyp själv

Källsortering ofta en omständig procedur

Att Maria behövde en smart lösning för källsortering blev tydligt när återvinningen infördes i Partille. Hon använde som så många andra papperskassar från en mataffär. Så småningom blev det en kasse av PVC-material men den var väldigt stor och det var fult eftersom man kunde se skräpet. Metall, batterier och glödlampor sorterades under diskbänken.

? Det kändes som ett stort projekt att tömma återvinningen, berättar Maria. Dels att samla ihop allt från olika platser, dels själv tömningen, där vissa saker fick sorteras på plats och det faktum att man behövde ta i alla kladdiga förpackningar en gång till.

En dag när Maria besökte en bekant såg hon en stor vit väska stå framme. Hon tyckte den var snygg där den stod och funderade på vad de hade i den. Av någon anledning slog det henne senare att man kanske kunde ha mindre påsar i en sådan väska, för olika typer av källsortering.

? Efter det följde den ena förbättringen efter den andra, säger Maria, till jag kände att alla kriterier för en optimal källsorteringsstation var uppfyllda ? enkelt, tydligt och kladdfritt hela vägen från kök till återvinning.

Källklart Källsorteringsstation
Källsorteringsstationen består av en stor ytterväska och fem stadiga innerväskor för sortering av plast, glas, metall, kartong och papper. Två löstagbara sidofickorna finns också för glödlampor och batterier.


Utmaning att få miljötänk i hela produktionskedjan

Själva produktutvecklingen är det Maria brinner för. Allt annat, att göra verklighet av produkten och att få ut den på marknaden har varit helt nytt och bjudit på stora utmaningar.

? En stor utmaning i framtagningen har varit att få leverantören i Kina att förstå hur viktig miljön är för oss, säger Maria. Att det berör alla delar i produktionen, inte bara produktens användande när den är klar. Det berör material, papperskvalitet, packningsmaterial, frakt? ja allt. Det är ett konstant arbete att försöka förankra och förbättra alla delar för att den skall bli så miljösmart som möjligt.


Källklart återvinningsstation
Det går snabbt att tömma innerväskorna då allt redan är sorterat. Innerväskornas storlek är anpassade efter återvinningsstationens öppning och har även ett smart handtag på undersidan.

Skeptiska vänner fick testa prototypen

Maria bad vänner och bekanta att prova hennes prototyp innan hon vågade satsa.

? En väninna var särskilt motsträvig, berättar Maria, och menade att hon hade ett optimalt system redan. (Stora plastbackar i en garderob någonstans.) Vid utvärderingen sa hon att hon inte förstod hur hon kunde tycka att systemet hon hade var så bra, och att hon verkligen behövde en egen Källklart. Det var riktigt roligt.

Viktigt att vara fokuserad

När Maria bestämt sig för att satsa på Källklart hade hon samtidigt flera olika företag ? en nätbutik för ljud- och e-böcker, ett handelsbolag med en programvara för frilansande journalister plus att hon själv utvecklade administrativa system för små och medelstora företag.

? Jag kom i kontakt med Almis mentorsprogram och det första min mentor sa till mig var att fokusera på en sak och avsluta allt annat om det skulle fungera, säger Maria. Så nu fokuserar jag helt på idéer som handlar om återvinnande design. 

Framöver satsar Marias på att nå ut bredare med Källklart med har också några nya idéer på gång.

? Den idé som ligger närmast är anmäld till tävlingen ?Pitcha din idé? nu i november, berättar Maria. Den går ut på att minimera förpackningsvolymen och skulle verkligen göra stor skillnad för miljön om den skulle komma ut på marknaden.

https://www.smartasaker.se/sv/blogg/manadens-innovator.html


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status