Videum AB - ?Nedslag i Videums 30-åriga historia och utblick mot framtiden

?Nedslag i Videums 30-åriga historia och utblick mot framtiden

Newsdesk 22/11 03:28

Den 22 december 1986 är datumet för bildandet av Videum AB. Vi närmar oss därmed 30 år som Växjö kommuns utvecklingsbolag. Här bjuder vi på nedslag i vår historia och utblick mot framtiden med anledning av att vi den 22-23 november firar med jubileumsprogram.

1985-1995 Ursprungsidéerna

Deltagande på invigningen av Ideon i Lund var det som fick tankarna att gå igång om en teknik- och forskarby även i Växjö. Ett namn bör nämnas när man talar om de första idéerna och förverkligandet av en vision och det är Gerth Christansson. 1993 blev han även VD för bolaget. Vi vill fortsätta att förvalta Gerths arv och i hans anda skapa innehåll i vår verksamhet genom att hela tiden tänka i nya banor och att ibland faktiskt våga chansa för att skapa de bästa och mest kreativa miljöerna för olika människor.

Det var Växjö kommun som tog beslutet om att bilda Videum i samarbete med Skanska och ABV. Namnet Videum kom fram genom en tävling och är en förkortning av Växjö idécentrum. Bolaget fick uppdraget att bygga och förvalta fastigheter samt att utveckla innehåll i forskarbyn. En kombination som inte är helt lätt och som kräver många olika kompetenser inom företaget.

1988 invigdes Videums första kontorshus på området. Efter samarbete mellan Länsarbetsnämnden, Växjö kommun, Videum och Högskolan i Växjö invigdes högskolans bibliotek 1995. Unikt var att ritningarna togs fram genom beredskapsarbete för arbetslösa arkitekter och ingenjörer.

1995-2005 Byggboom

I mitten av 90-talet blir Växjö kommun ensam ägare till Videum. Akademiska hus säljer sin högskolefastighet till Videum. Högskolan växer med flera nya fastigheter och vår science park har 5 000 kvm till företagande i kvarteret Forskaren.

1999 instiftar Videum ett entreprenörspris som tilldelas forskare eller forskarstudenter som gjort insatser av betydelse för entreprenörskap och nyföretagande. Samma år blir högskolan universitet med 10 000 studenter och man fortsätter att växa med än fler nya hus, bland annat för polisutbildning, ekonomihögskola och samhällsvetenskapliga institutionen. Hus K vinner arkitekturpris.

Vid millennieskiftet blir Videum slottsägare och man storsatsar i kvarteret Uppfinnaren med att planera hus Alpha och Bravo som idag blivit landmärken på Teleborg. Videum anställer affärsrådgivare och nätverksbyggare för att möta förväntningarna på en modern science park.

Kvarteret Uppfinnaren på Framtidsvägen byggs med såväl traditionella kontorslokaler som för tiden högst moderna öppna kontorslandskap för småföretagare - Videum Creative Arena. Antalet företag passerar 80 under 2003. Videums fastighetsyta uppgår till 80 000 kvm och det nyrenoverade Teleborgs Slott invigs samma år.

2005-2015 Utveckling av innehåll

Ute i landet börjar science parks och inkubatorer se fördelarna med att samarbeta kring gemensamma frågor. Videum är med när branschföreningen SISP bildas 2005.

2006 invigdes Hus Delta med Sveriges Television som största hyresgäst. Huset gick då även under smeknamnet mediehuset då tanken var att bara placera företag inom media i huset. Nu tio år senare kan vi konstatera att huset har en mix av branscher. På önskemål av hyresgästerna invigs Videum konferens 2010 med tre stilrena mötesrum, gemensam lobby och modern teknik.

Linnéuniversitetet bildas genom en sammanslagning av Växjö universitet och Högskolan i Kalmar. Forskarluncher startade 2013 och idag hålls flera sådana per år - öppna för företagare, forskare och intresserad allmänhet. Ca 100 hyresgäster i Videum Science Park med tillsammans 450 anställda.

Videum jobbar nu genom samarbeten över ett allt större geografiskt område. I samarbete med bland annat Kalmar Science Park startas nätverken Investerare sydost och IEC.

Under 2015 sker försäljning av kvarteret Forskaren till fördel för studentbostäder. Videum Science Park samlas på Framtidsvägen. Videum har 21 anställda, äger ca 30 byggnader med ett totalt fastighetsbestånd på nära 100 000 kvm.

2016- Med vidgade vyer

Växjö utvecklas med rekordfart och planen är såklart att vår science park ska hålla jämna steg. 2016 inleddes med flytt och invigning av Hus Echo som innehåller Videums kontor och en helt ny konferensdel. Projekteringen och upphandlingen av hus Charlie i Videum Science Park var intensiv under våren och sommaren och just nu pågår sökandet efter byggentreprenörer inför byggbeslut.

Projektet Videum VR för utveckling av teknik och användningsområden inom virtual reality drar igång med stöd av Region Kronoberg och Företagsfabriken. Miljön är öppen främst för utvecklare, forskare och studenter inom digitala sektorn i Kronobergs län. För andra året i rad står vi värd för Internet Camp som ger internetsmarta mellanstadiebarn.

I en tid när samverkan blir allt viktigare siktar vi även på internationalisering och söker samarbetspartners kring Östersjön.

Beslutsprocess pågår om att bygga Epic (Teknikens Hus) för satsning på framtidens kompetensförsörjning inom teknik. Till Linnéuniversitetets polisutbildning startar snart en utbyggnation för en tredubbling av antal studenter.

Videum har under 2016 gjort en markförsäljning som innebär en dagligvaruhandel och studentboenden på Framtidsvägen.

Sammanfattningen är hämtad ur vårt nya magasin.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Skanska

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status