Söderhamn Eriksson - Norra Skogsägarna och Söderhamn Eriksson siktar mot världsrekordfart för bandsågar

Norra Skogsägarna och Söderhamn Eriksson siktar mot världsrekordfart för bandsågar

Newsdesk 14/11 10:57

En genomgripande modernisering av Norra Skogsägarnas bandsåglinje i Sävar kommer att medföra mycket högre såghastighet och högre utbyte av sågad trävara. I första fasen byttes en kantautomat ut och nu har steg två påbörjats där en helt ny bandsåglinje sätts upp. Investeringen beräknas till 56 miljoner kronor. Första stocken sågas i augusti 2017.

Bandsåglinjer ger tunna snitt och därmed högt utbyte av sågade produkter, men de kan inte köras i lika höga farter som klingsågar.

?Vi vill ha ut så mycket som möjligt av timret och vi har tillsammans med vår leverantör Söderhamn Eriksson därför satt upp målet att dubblera farten och halvera snittytorna. Det är riktigt tuffa och utmanande mål, berättar Stig Grundberg som är sågverkschef på Sävar och teknisk chef i Norra Skogsägarna.

?Det är kul att sågverksindustrin i Sverige har framtidstro och vill utvecklas. Söderhamn Eriksson är ett teknikutvecklande företag och samarbetet med Norra Skogsägarna i en så stor och genomgripande förändring ger oss möjlighet att vara med och driva utvecklingen framåt. Det är väldigt roligt och jag skulle vilja säga ett spännande projekt för hela branschen, menar Christian Winlöf, sälj- och marknadschef på Söderhamn Eriksson.

Sävars såglinje har ett stort spann med intag av timmer i alla dimensioner, från 120 mm till 400 mm i topp och stockarnas vikt kan variera från cirka 70 kg upp till ett ton. Medelhastigheten i den gamla linjen ligger på 65 meter per minut, i den nya kommer man inte ligga under 135 meter per minut i medelhastighet.

?Det kan vi åstadkomma genom att placera två reducerare först i linjen som skapar block genom att kanta båda sidorna. Det öppnar möjligheten att posta om och minska stockluckorna från 2-2,5 meter till 0,5 meter. Därmed får vi nästan lika högt flöde som i en klinglinje, men med högre utbyte, förklarar Stig Grundberg, som tror att toppfarter på drygt 150 meter per minut är nåbara.

Målet att halvera de redan tunna sågsnitten på endast tre millimeter till en och en halv millimeter är en betydligt tuffare utmaning.

?Allt runt det som ska sågas måste bli styvare och det kan vi åstadkomma tack vare blocken. Sedan behöver vi och världen lära oss mer om varför vi behöver olika utlägg och hur vi bäst stukar sågtänderna. Jag har goda förhoppningar om att vi når ned till två millimeters sågsnitt i vår nya linje, och då kan vi säga att vi har vi halverat snitten jämfört med klinglinjerna, som sällan kommer under fyra millimeter. Men man ska ha tuffa mål och här finns mer lärdom att utforska, säger Stig Grundberg med ett skratt.

Stig Grunberg har själv forskat och doktorerat i röntgenteknik inom sågverksindustrin och han brinner för teknikutveckling. Det är också en anledning till att Norra Skogsägarna har valt och är så nöjda med Söderhamn Eriksson som leverantör.

?Vi har goda erfarenheter av samarbetet de senaste åren. De är lika utvecklingsintresserade som jag och den bandsåglinjen blir en unik produkt på marknaden. Det är kul att försöka bli världsbäst tillsammans med dem och få möjligheten att vara med och utmana marknaden, menar Stig Grundberg.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status