ESBRI - Ny forskning i tidningen Entré: Mikrofinansiering riskerar förlänga fattigdom

Ny forskning i tidningen Entré: Mikrofinansiering riskerar förlänga fattigdom

Newsdesk 29/12 05:44

Mikrolån till de allra fattigaste människorna i utvecklingsländer ger dem lite mer pengar för stunden, men ingen tillväxt över tiden. Hävstångseffekten uteblir, hävdar Pontus Engström i sin avhandling. Hans råd är att i stället investera i de små och medelstora företagen som kan skapa jobb.

2006 fick Muhammad Yunus ta emot Nobels fredspris för sitt arbete med mikrofinansiering som fattigdomsbekämpning. ?Det är ett program för att sätta hemlöshet och fattigdom på museum?, sa han. Men är det verkligen den frälsning som Yunus gav löfte om?

Pontus Engström har disputerat vid Agder universitet i Norge, och är i dag verksam vid Handelshögskolan i Stockholm. Han menar att mikrofinansiering faktiskt kan förlänga fattigdomen, i stället för att utrota den.

? Mikrolånen riskerar att permanenta en osund företagsstruktur. De allra minsta mikroföretagarna får aldrig hävstångseffekten, som är grunden till varför man har satsat mycket på att finansiera mikroföretag. Man behöver skapa fler jobb och därför bör investerarna lägga krutet på små och medelstora företag.

? Vi måste sluta tänka bistånd och i stället tänka ekonomisk tillväxt och utveckling. Kortsiktigt tänk förlänger fattigdomen, säger Pontus Engström, som är en av många forskare som intervjuas i det aktuella numret av ESBRIs tidning Entré.

I Entré nummer 4, 2016 rapporterar vi också om globala innovationsnätverk, svårigheterna i att exportera västerländska inkubatorer, hur born global-företagen omarbetar sina affärsmodeller, att rädslor på jobbet hämmar kreativiteten, och att företagande kan snabba på integrationen i Sverige.

Forskningen kommer bland annat från Linnéuniversitetet, Handelshögskolan i Stockholm, Lunds universitet, Umeå universitet, KTH, Jönköping University, Blekinge tekniska högskola, Chalmers och Karlstads universitet.

I Entré hittar du dessutom alltid ?Åsikten?, notiser, boktips och andra aktualiteter inom entreprenörskaps-, innovations- och småföretagsområdet.

Entré finns att läsa som pdf på www.esbri.se
Kontakta Åse Karlén för mer information:

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status