Mäklarsamfundet - Ny Konsumentinsikt från Mäklarsamfundet: Konsumenternas vanligaste frågor om bostadsaffären

Ny Konsumentinsikt från Mäklarsamfundet: Konsumenternas vanligaste frågor om bostadsaffären

Newsdesk 31/1 07:00

Mäklarsamfundets kundombudsman tar årligen emot över 3000 samtal från Sveriges bostadskonsumenter. Det ger ett omfattande underlag där det framgår vilka frågor som är vanligast i samband med bostadsaffären. Under 2016 handlade det till exempel om tvist kring fel och brister i bostaden, fastighetsmäklarens ansvar samt avtalsinnehåll, visar årets första Konsumentinsikt från Mäklarsamfundet som släpps idag.

De vanligaste frågorna
Mellan juni och december 2016 handlade 48 procent av de inkommande samtalen till kundombudsmannen om tvister, främst rörande fel och brister i bostaden. 16 procent av samtalen berörde fastighetsmäklarens ansvar i bostadsaffären, och 15 procent handlade om olika typer av avtalsfrågor. Samtalen kommer från hela landet, och fördelningen är snarlik oavsett om det rör sig om stad eller land.

Återkommande frågor
Vissa konsumentfrågor återkommer över tid ? några exempel är:

 • Jag hade högsta budet men fick inte köpa, vad gäller?
 • Köparen kan inte betala på tillträdesdagen, vad ska jag göra?
 • Bostadens area stämmer inte, vem ska jag vända mig till?
 • I Konsumentinsikt går Mäklarsamfundets kundombudsman igenom och besvarar frågorna. Kundombudsmannen svarar även på de vanligaste frågorna i webbtv-programmet Konsumentkollen, titta gärna: http://www.maklarsamfundet.se/konsumentkollen-0


  ? Fastighetsmäklarnas anseende bygger på konsumenternas förtroende. Vår sammanställning visar att den vanligaste konsumentfrågan rör fel och brister i bostaden, och vilket ansvar fastighetsmäklaren har. Att informera om vad fastighetsmäklarrollen innebär och vad som ingår i tjänsten är därför viktigt. Här har vi som medlems- och branschorganisation en viktig roll att fylla i att, tillsammans med den enskilde fastighetsmäklaren, informera om just det, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet.

  ? Genom att lyssna på konsumenterna får vi mer kunskap, eller låt oss kalla det kundskap, om vilka frågor som ställs i samband med bostadsaffären. Det är viktigt för fastighetsmäklarna som ständigt måste utveckla och förbättra fastighetsmäklartjänsten för att kunna möta allt mer upplysta konsumenter, säger Magnus Bäckström, kundombudsman på Mäklarsamfundet. 

  Om Konsumentinsikt
  Konsumentinsikt är en kvartalsvis återkommande rapport från Mäklarsamfundet med syfte att återrapportera konsumentfrågor till fastighetsmäklarkåren och ge den breda allmänheten svar på de vanligaste frågorna kopplade till bostadsförsäl+jning. Konsumentinsikt bygger på de över 3000 samtal Mäklarsamfundets kundombudsman årligen tar emot från Sveriges bostadskonsumenter. 2017 års första Konsumentinsikt är mer omfattande än vanligt och bygger på inkommande samtal juni till och med december 2016.

  För ytterligare information kontakta: 
  Ingrid Eiken, VD, Mäklarsamfundet, 070-669 34 34. 
  Magnus Bäckström, kundombudsman, Mäklarsamfundet, 08-555 00 952.


  Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

  Till pressmeddelandet

  Teckenstorlek

  Tipsa

  Blogga

  Skriv ut
  LÅNEFÖREMEDLARE:  ALLA LÅN:
  - låna pengar snabbt?
  - lån utan uc?
  - lån med betalningsanmärkning?

  Beställ årsredovisningar gratis!

  Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

   

   

   

   

  DMCA.com Protection Status