FORES - ?Ny rapport om automatisering: Ingen utslagning, inga ökade löneklyftor

?Ny rapport om automatisering: Ingen utslagning, inga ökade löneklyftor

Newsdesk 22/5 08:58

Idag publicerar tankesmedjan Fores rapporten ?Automatiseringens effekter på arbete och fördelning? av Jesper Roine, docent i nationalekonomi på Handelshögskolan i Stockholm. Rapporten går igenom forskningen på området och tar fram nya uppgifter om utvecklingen i Sverige de senaste åren. Många debattörer har varnat för att yrken i mitten av lönefördelningen är på tillbakagång och att många kan slås ut av ökad automatisering.

? Trots att Sverige ligger långt fram när det gäller att anamma ny teknik så ser vi varken de ökade löneklyftor eller den utslagning som många har varnat för. Många i Sverige verkar på ett oreflekterat sätt ha plockat upp en amerikansk diskussion om automatisering som inte stämmer med vår utveckling, och kanske inte heller är den rätta förklaringen till utvecklingen i USA. De ökade inkomstskillnaderna vi sett i Sverige har inte drivits av ökade löneskillnader, säger Jesper Roine.

De senaste decennierna har flest nya jobb kommit i botten och i toppen av lönefördelningen medan jobb i mittenskiktet försvunnit, i både Västeuropa och USA. Denna utveckling ? så kallad jobbpolarisering ? har kopplats till nya möjligheter att automatisera arbetsuppgifter. I USA tycks jobbpolariseringen ha resulterat i ökade löneskillnader. I Sverige har tvärtom löneökningarna varit relativt jämnt fördelade mellan olika yrken de senaste årtiondena och de skillnader som finns är inte systematiskt relaterade till vare sig utbildningsnivåer eller i vilken utsträckning jobbet är lätt eller svårt att automatisera.

? Sedan kan den framtida utvecklingen förstås bli annorlunda. Även om automatisering så här långt mest påverkat arbetsuppgifter i medelinkomstskiktet som är lätta att ?kodifiera? är det inte självklart att det kommer förbli så i framtiden. Datorer och robotar kommer säkert både kunna konkurrera med många okvalificerade och högkvalificerade jobb. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att en arbetsuppgift inte automatiseras bara för att tekniken finns. Om det fortfarande är billigare att låta en människa göra jobbet, eller om en människa tillför värden som maskinen inte kan klara, så uteblir förändringen trots att den är tekniskt möjlig, fortsätter Jesper Roine.

Rapporten ingår i ett större projekt på Fores om hur automatisering påverkar arbetsmarknad och fördelning. Fores har gett ut rapporter och ordnat seminarier om sådant som digitaliserad utbildning, arbetsmarknadsreformer för fler okvalificerade jobb, självkörande bilar och delningsekonomi.

? Det är rimligt att tänka sig en framtid där datorer och robotar kan klara i princip allt som människor kan till mycket låga kostnader. Det är bra att vi diskuterar hur vi hanterar arbetsliv och fördelning om det händer, men det ligger en bra bit in i framtiden. Nu är det mer relevant att diskutera hur vi förbereder oss för de förändringar som faktiskt pågår, avslutar Andreas Bergström, Fores vice vd, som håller i projektet.

Rapporter, filmade seminarier med mera inom projektet finns samlade på Fores sajt: fores.se/automatisering-arbetsmarknad-och-fordelning/

Rapporten presenteras på DN debatt idag: http://www.dn.se/debatt/automatisering-har-inte-lett-till-utslagning-av-arbetskraft/


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status