Lindorff AS - Ny Sifoundersökning: Unga sparar och shoppar mest

Ny Sifoundersökning: Unga sparar och shoppar mest

Newsdesk 8/6 05:25

Nu i dagarna betalas skatteåterbäringen ut till de som har fått det positiva beskedet i sin deklaration. De allra flesta väljer att spara åtminstone en del av pengarna. Högst ambitioner med sitt sparande har unga där hälften, 50 procent, helst sparar sina pengar.

Skatteåterbäringen är ett välkommet tillskott i plånboken för många och det är lätt att tro att pengarna går direkt till konsumtion. Men en undersökning från kredithanteringsföretaget Lindorff visar att så inte är fallet. Hälften av svenskarna i åldern 18-30 år anger att de ska spara hela eller delar av sin återbäring.

? Vi svenskar verkar ha en sund inställning till vår privatekonomi. Många vill spara först och konsumera sen, säger Erika Rönnquist Hoh, sverigechef på Lindorff.

Förutom sparande står dock även shopping högt på önskelistan. Bland unga vuxna vill 13 procent lägga pengarna på detta vilket är störst andel jämfört med övriga åldersgrupper där snittet är 8 procent.

Den höga ambitionen att spara håller dock inte alltid när det väl kommer till kritan. På frågan hur skatteåterbäringen spenderades förra året, svarade 38 procent av de unga vuxna att de verkligen hade sparat.

Här är tre tips för lyckas hålla fast vid sparmålen:

1.Öppna någon form av sparande som inte är lika lättillgängligt som ditt vanliga bankkonto, så blir det blir svårare att använda pengarna för impulsköp.

2.För över pengarna till sparkontot direkt när de kommer.

3.Ha ett mål med ditt sparande så blir det enklare att motivera dig till att spara.

Vad kommer du att använda skatteåterbäring du har fått/kommer få? Om du redan har fått pengar och använt en del, svara till vad. Flera svar möjliga. 
Alla18-29 år
Spara39 %50 % 
Resa12 %13 % 
Renovera boendet8 %3 % 
Betala av kreditkortsskuld eller annat lån i någon form7 %5 % 
Shoppa8 %13 % 
Semesterkassa till sommaren17 %14 % 
Vad kommer du att använda skatteåterbäring du har fått/kommer få? Om du redan har fått pengar och använt en del, svara till vad. Flera svar möjliga. 
Alla18-29 år
Sparade32 %38 % 
Resa16 %17 % 
Renoverade boendet8 %5 % 
Betalade av kreditkortsskuld eller annat lån i någon form6 %4% 
Shoppa6 %6 % 
Semesterkassa till sommaren16 %11 % 

Undersökningen är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Lindorff. Undersökningen genomfördes som en webbpanel under maj 2017 och är baserad på 1044 intervjuer. Siffrorna som redovisas är för de som ska få eller har fått skatteåterbäring 2017 eller fick skatteåterbäring 2016.Om undersökningen:


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status