Sydsvenska Industri- och Handelskammaren - ?Öresundspendlare söker skadestånd för gränskontroller.

?Öresundspendlare söker skadestånd för gränskontroller.

Newsdesk 20/10 07:21

Idag klockan 11:30 lämnar 565 Öresundspendlare in en gemensam ansökan om skadestånd för gränskontrollerna till Justitiekanslern. Ansökan gäller de ID-kontroller som genomförs på Kastrup (Copenhagen Airport) i Öresundsregionen sedan ett år tillbaka.

I Öresundsregionen genomförs två sorters kontroller vid gränsen. Från hösten 2015 genomförs gränskontroller av polis enligt Schengenreglerna. I januari 2016 tillkom ytterligare en kontroll i form av ID-kontroller på bland annat Kastrup. Denna gäller bara kollektivtrafik, inte privat trafik, och har drabbat framför allt tågpendlare i regionen hårt.

De senaste månaderna har Sydsvenska Handelskammaren undersökt det rättsliga läget. Slutsatsen är att de ID-kontroller som utförs på Kastrup inte är förenliga med gällande lagregler och att pendlarna bör ha rätt till ersättning för ID-kontrollerna i form av både kränkningsersättning och ekonomiskt skadestånd från svenska staten.

Handelskammaren har därför erbjudit pendlare att inlämna med ansökan om ersättning. Namnen har samlats in genom Facebook-gruppen ?Öresundsrevolutionen?. De enskilda pendlarna begär 30 000 kr i kränkningsersättning och i enskilda fall skadestånd. Advokatfirman Vinge har anlitats som ombud för pendlarna.

- På detta sätt kan frågan om kontrollerna vid Kastrup få en grundlig genomlysning. Nu finns över 500 konkreta fallbeskrivningar och en gedigen rättslig analys. Detta bör tas med i statens bedömning inte bara juridiskt utan även politiskt, säger Per Tryding, vVD på Handelskammaren.

- Vi hoppas att detta bidrar till en bättre lösning som är rimligare för pendlarnas vardag. Öresundsregionen måste ha en arbetsmarknad som fungerar, fortsätter Per Tryding.

Vid frågor och kommentarer kontakta:

Per Tryding, vVD

+46 40 690 24 00

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status