Sanoma Utbildning - Rita upp din verksamhet och förstå den på riktigt

Rita upp din verksamhet och förstå den på riktigt

Newsdesk 18/4 08:36

Den nya boken Verksamhetsarkitektur visar hur du kan få 100 % grepp på din verksamhet genom att visualisera den i modeller. Med full koll får du kontroll och skapar effektivare företag.

Lider ditt företag av lång time-to-market för nya produkter? Dyra projekt som inte håller planen? En lönsamhet som inte når upp till önskemålen? Eller ska ni införa en ny affärsmodell, arbeta med helt nya produkter, eller kanske fusioneras med ett annat företag? Då gäller det att ha koll på hur verksamheten fungerar. Verksamhetsarkitektur handlar om att förstå och tydliggöra verksamheters mål och arbete med hjälp av grafiska modeller.

? Många verksamheter vet att de har effektivitetsproblem, men har svårt att förstå varför. Genom att visualisera och konkretisera verksamheten kan man upptäcka var ineffektiviteten uppstår, säger Anita Jansson, författare.

Boken Verksamhetsarkitektur lär dig att kartlägga och analysera din verksamhet med hjälp av modeller och förstå vilka förändringar som ger bäst effekt. Komplexa problem blir greppbara när de ritas upp.

? Medarbetare tror att de har samma bild av hur arbetet i verksamheten går till, men det visar sig ofta vara fel, säger Anita Jansson.

Genom att visualisera verksamheten med bilder får alla medarbetare en bra och gemensam kunskap om hur verksamheten fungerar. Dessutom förstår de hur deras arbete bidrar till gemensamma mål när deras insats ritas upp tillsammans med andras.

? När medarbetare förstår hur deras arbete påverkar helheten blir de mer engagerade. De förstår hur de kan bidra och accepterar lättare förändringar , säger Anita Jansson.

Boken Verksamhetsarkitektur innehåller en teoretisk och en praktisk del. Med hjälp av pedagogiska övningar och lösningsförslag kan läsaren öva på modellering.

Fakta om författaren:

Anita Jansson är en erfaren verksamhetsarkitekt och kravanalytiker, yrkesverksam inom IT- och verksamhetsutveckling sedan 1987. Hennes spetskompetens är inom Enterprise Architecture och informationsarkitektur.

Fakta om boken: 

Verksamhetsarkitektur, ISBN: 978-91-523-4635-8, 216 sido

Provläs boken här

Köp boken här

Verksamhetsarkitektur ges ut på Sanoma Utbildning. För mer information, recensionsexemplar eller författarintervju kontakta förlagsredaktör Karin Sörensen på Till pressmeddelandet