Relationsbyggarna AB - Så blir du en bättre chef och får ökat engagemang!?

Så blir du en bättre chef och får ökat engagemang!?

Newsdesk 8/3 13:07

Tre snabba frågor till ledarskapsexperten:

Så blir du en bättre chef och får ökat engagemang!

?Tydliggör målen, fatta beslut, våga släppa kontrollen och gör sedan det du själv lovat att göra. Svårare än så är det inte att vara chef.? Råden kommer från ledarskapsexperten Kenth Åkerman.

Vi ser många chefer som är chefer för maktens skull. Vad anser du om det?
Att ha makt ingår när du är chef. Men använd den på rätt sätt. Det är alldeles för många som inte kan hantera detta. Medarbetarna förväntar sig någon som fattar beslut och leder skutan framåt, men man vill inte ha någon som ständigt kontrollerar och detaljstyr. Det dödar både engagemang och minskar ansvarstagandet.

Vad är chefens ansvar då?

Arbeta med att tydliggöra målet; Vart är vi på väg? Prata sedan och inspirera om varför man ska dit. Lyssna på medarbetarnas tankar på hur och vad man vill göra. Delegera ansvaret och var tydlig med vilka krav och förväntningar du som chef har på medarbetarna. Men även vad de kan och ska förvänta sig av dig som ledare. Kontraktet är upprättat. Att sedan lyssna, ställa frågor och återkoppla på överenskommet mål gör dig till en bra coachande ledare.

Vad hindrar medarbetarna från att prestera?

Makt är ett ansvar, men att ha ansvar utan makt är en fälla. En fälla många medarbetare hamnar i med chefer som inte vågar fatta beslut eller delegerar utifrån ett otydligt mål. Man får ansvar men inte befogenhet. Man tappar då kanske både tid och motivation. Men återigen är det sannolikt målklarhet som är det mest väsentliga att arbeta med. När medarbetarna både vet och känner att det gjort ett bra jobb när de går hem på fredagen, då har också du som chef gjort ett bra arbete.

Kenth Åkerman är aktuell med pocket av boken Konsten att få andra att prestera, en praktiskt handbok i coachande ledarskap. 


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Meda

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status