Jokkmokks kommun - Samisk litteraturfest drar kända namn till Jokkmokk

Samisk litteraturfest drar kända namn till Jokkmokk

Newsdesk 5/10 09:56

I mitten av november arrangeras den samiska littarturfesten Bágo in Books i Jokkmokk. Bland gästerna finns Mikael Niemi, aktuell med nya romanen Koka björn, Annica Wennström, Niillas Holmberg och andra poeter, dramatiker och författare. ? Det känns väldigt fint att kunna bjuda på det här programmet, säger Anne Wuolab, ordförande i den samiska skribent- och författarföreningen Bágo ?álliid siebrie.

? Att arrangera en litteraturfest var en av punkterna i vår strategi för att stärka den samiska litteraturen. Vi vill inte påstå att det här är den första samiska litteraturfesten, men det är i alla fall den första på mycket länge, säger Bágos ordförande Anne Wuolab.

? I programmet vill vi samtala en del om vad som har hänt och vad som ska komma i arbetet med att lyfta den samiska litteraturen. Och så vill vi sätta sprätt på de samiska författarna, säger Anne och skrattar.

Den samiska litteraturfestens program är digert och det finns mycket att välja på. Bland programpunkterna finns samtal om den samiska litteraturens kanon och stora namn, seminarium om språkets kraft och satir, ironi och humor i Sápmi. Eller, med andra ord, möjligheter till såväl det lättsamma som det brännande i litteraturen.

? Jag ser särskilt fram emot en av programpunkterna. Vi kommer att göra en poesivandring runt Dálvvadis, där vi har stationer där man kan dricka buljong eller lyssna till poesi. Det blir någonting annat än att bara prata om litteraturen. Man får smaka den och uppleva den, säger Anne Wuolab.

Litteraturfesten arrangeras i samarbete mellan Bágo ?álliid siebrie och Svenska Författarförbundets samiska arbetsgrupp, där Anne Wuolab och Nils-Henrik Sikku ingår som Svenska Författarförbundets samiska ombud. Litteraturfesten får också stöd av Svenska Akademien, Sametinget och Kulturrådet.

? Jåhkåmåhkke är ett säte för Bágo, så av den anledningen var det naturligt att Litteraturfesten arrangeras där, berättar Anne. Tidpunkten för festivalen, den 16-17 november, markerar ettårsjubileet för Bágo ?álliid siebries strategi i tio punkter för att stärka den samiska litteraturen.

? Vi lanserade vår hemsida alldeles nyligen, och det har redan börjat röra på sig! Det är väldigt roligt, säger Anne Wuolab.

Kontaktperson: Anne Wuolab, 070-597 91 19

Fakta:

Bágo ?álliid siebrie är en konstruktion på lulesamiska, nordsamiska och sydsamiska. Bágo är lulesamiska och betyder ?ord?, ?álliid är nordsamiska för ?författare? och siebrie är sydsamiska för ?förening?.

Bágo ?álliid siebrie startades 2014 av eleverna vid Samernas författarskola i Jokkmokk, och syftar till att stärka och utveckla den samiska litteraturen, samt att stödja möjligheterna för skribenter och översättare att uttrycka sig på samiska.  


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status