Eco By Sweden - Skillnaden mellan watt och lumen när man talar om LED-belysning... Låt dig in luras av den angivna watten!

Skillnaden mellan watt och lumen när man talar om LED-belysning... Låt dig in luras av den angivna watten!

Newsdesk 22/11 11:28

Lumen anger styrkan på LED-belysning, watt anger energiförbrukningen

Så länge vi kommer ihåg har ljusstyrka på glödlampor, halogenlampor och andra belysningsapplikationer mätts i enheten i watt. Lumen har spelat en marginell roll. Tills nu. När man väljer LED är lumen en avgörande faktor som har betydelse för såväl prissättning som prestanda och funktion. När vi diskuterar LED är lumen endast ett mått på lampans faktiska energikonsumtion. För att få ljusstyrkan måste man veta vilken lumen varje watt har och för att få den totala ljusstyrkan multipliceras den totala watten med lumen per watt. Total watt x lumen per watt = total lumen. 

Fråga om lumen. Inte om watt!

Inte få aktörer har idag ett sätt att missleda sina kunder genom att just ange belysningens energiförbrukning som vi nämnts mäts i watt. En watt kan ha allt från 40 lumen till 175 lumen som vi nämnts i föregående inlägg. Ett enkelt överslag i detta perspektiv visar att en watt med 40lumen kräver knappt 4 gånger så många watt för att uppnå samma lumen som en lampa med 175 lumen per watt.

Ett belysande exempel från verkligheten 

Företag X säljer ett LED-rör med 10-watt för 349 kr. Företag Y säljer ett LED-rör med 10-watt för samma summa, dvs. 349 kr. Företag X har liknade LED-rör i fråga om kvalitet som företag Y. Företag X har dock endast 90 lumen per watt i sina LED-rör. Medan företag Y har 160 lumen per watt i sina LED-rör. Summan blir att företag X säljer ett LED-rör med totalt 950 lumen medan företag Y:s LED-rör uppnår hela 1600 lumen. Skillnaden är väsentlig och i teorin skulle det räcka med ett rör från företag Y för att komma upp i den ljusstyrka som 2 styck LED-rör från företaget Y avger. Företag X säljer därmed ett LED-rör med endast hälften av den prestanda som företag Y och kunden för ett LED-rör som har en låg ljusstyrka där man ofta inte uppfattar de faktiska data som får stor betydelse i praktiken.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Börsbolag i pressmeddelandet

Meda

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status