Nextory - Snart läslov! Boktjänsten Nextory inleder samarbete med Plan International för att öka ungas läsande

Snart läslov! Boktjänsten Nextory inleder samarbete med Plan International för att öka ungas läsande

Newsdesk 25/10 08:19

Nästa vecka är det läslov. I Sverige har läsandet bland unga minskat under flera år. Inför det här lovet startar Nextory ett samarbete med Plan International för att sporra unga att läsa. En gemensam kampanj kommer att spridas i sociala medier, bland annat via bloggerskan Egoina. 

En miljon svenska elever har varje år ett veckolångt skollov på hösten. Förr var lovet främst för barn på landsbygden och kallades potatislov och gav eleverna ledigt från skolan för att hjälpa till i jordbruket. Det ersattes sedan med höstlovet. I det moderna Sverige där språket och läsningen får allt större betydelse förvandlades höstlovet 2015 till läslov för att stimulera barns och ungas lust till läsande, berättande och skrivande.

Nextory stöttar Plan Internationals initiativ att öka speciellt flickors läsning i många länder

Cirka 123 miljoner barn i världen kan inte läsa eller skriva. Plan International arbetar för att säkerställa att alla barns rättigheter respekteras oavsett var de bor.

- Det finns idag 62 miljoner flickor i världen som inte går i skolan och som inte får möjlighet att lära sig läsa. Arbetet med att sprida läskunnighet är inte bara ett effektivt sätt att bekämpa fattigdom, det ger också människor makten att ta kontroll över sina egna liv, säger Johan Bååthe insamlings- och kommunikationschef på Plan International.

- Vi delar Plan Internationals övertygelse att läsande och utbildning är något av det viktigaste vi kan ge våra barn. Nextorys vision är att alla människor i hela världen ska ha tillgång till all världens böcker. Därför samarbetar vi med Plan International för att öka läsandet i Sverige och stötta Plans kampanj ?Lär en flicka läsa?, säger Shadi Bitar, vd och grundare till Nextory.

Flickor med utbildning kan bryta fattigdomsspiralen

 Arbetet med att sprida läskunnighet och få en utbildning är ett av de mest effektiva verktygen för att ta sig ur fattigdom. För varje år av extra skolgång ökar kvinnornas löner och möjligheter. En flicka som har fått gå i skolan gifter sig senare, föder färre och friskare barn och löper också 50 procent mindre risk att drabbas av hiv eller andra sjukdomar.

Bloggerskan Egoina är aktiv i samarbetet

Genom samarbetet hoppas Nextory och Plan International att öka läsandet såväl i Sverige som i delar av Latinamerika och Afrika. Budskapet om läsning sprids i sociala medier och även via samarbete med Egoina, en av Sveriges mest kända bloggerskor. Egoina har vunnit flertalet priser såsom Årets blogg, Årets personliga blogg och Guldpennan.

- Utbildning och att få lära sig läsa och skriva borde vara en rättighet för alla. Jag är stolt över att vara del av denna kampanj och bidra till att fler flickor lär sig läsa, säger Egoina.

För alla som provar Nextory kostnadsfritt skänker Nextory 100 kronor till Plan Internationals initiativ att öka flickors läsning. Kampanjen håller på fram till årsskiftet och gäller för alla som går in på www.nextory.se/kampanj/flicka. 

Bloggerskan, Regina Katralen

Bloggerskan, Regina Katralen

Nextorys VD och grundare, Shadi Bitar

Nextorys VD och grundare, Shadi Bitar

Kort om Läslovet och PISA

 • Läslovet vecka 44 är ett brett samarbete mellan föreningen Läsrörelsen i Sverige, elevorganisationer, bokförlag, bibliotek, bokhandel, idrottsföreningar, fackliga organisationer, kulturinstitutioner och företag i ett stort växande nätverk.
 • Pisa-mätningen som kom för tre år sedan blev något av en chock när det framkom att de svenska eleverna hade tappat i läsförståelse och låg under snittet i OECD-länderna. Den senaste PISA-mätningen visade dock en förbättring av läsförståelsen, från 483 till 500, där svenska elever nu presterar på en nivå över OECD-genomsnittet. Framförallt är det lågpresterande elever som höjt sig i läsning.

Råd för ett roligt läslov

På hemsidan läslov.se hittar du vad som händer i din kommun.


Mest lästa e-böcker just nu, Nextory

6-9 år

 • Sunes skolresa, Sören Olsson & Anders Jacobsson

 Sunes skolresa  

 • Bröderna Lejonhjärta, Astrid Lindgren

 Bröderna Lejonhjärta

 • Nelly Rapp & gastarna i skolan, Martin Widmark

 Nelly Rapp och gastarna i skolan

9-12 år

 • Berts dagbok, Sören Olsson & Anders Jacobsson

Berts dagbok

 • Fyr 137, Ingela Angeborn

Fyr 137

 • Pax ? Maran, Ingela Korsell & Åsa Larsson

PAX - Maran


Unga vuxna

 • Ibland mår jag inte så bra, Therese Lindgren

Ibland mår jag inte så bra

 • Cirkeln, Mats Strandberg & Sara Bergmark Elfgren

Cirkeln

 • Ta det som en man, Hampus Nessvold

Ta det som en man


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut




LÅNEFÖREMEDLARE:



ALLA LÅN:




- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status