Falkenbergs Näringsliv AB - Stabilt resultat för Falkenbergs kommun bidrar till hållbar ekonomi

Stabilt resultat för Falkenbergs kommun bidrar till hållbar ekonomi

Newsdesk 19/4 11:04

2015 var ett stabilt ekonomiskt år för Falkenbergs kommun och de närmsta åren kräver ett fortsatt stort ansvartagande. Anledningen är att kommunen står inför stora investeringar och en förändrad demografi när andelen i arbetsför ålder inte ökar i samma takt som andelen barn och äldre.

När Falkenbergs kommun nu sammanfattar ekonomin för 2015 konstaterar man att det har varit ett stabilt år. Kommunen når ett överskott på tre procent (64 miljoner kronor) av sin totala budget, vilket är mer än det finansiella målet på två procent som politikerna har beslutat om.

När kommunen når sitt finansiella mål ger det en stabil kommunal ekonomi på lång sikt. Kommunen kan använda överskottet till egna investeringar utan att dra på sig höga lånekostander.
? Man kan jämföra med ett par som köper ett hus. De betalar huset med egna pengar och banklån. Ju mer eget kapital de betalar med desto mindre behöver de låna. Har de tagit höga lån kan det leda till farligt höga räntekostnader i framtiden. Det är precis likadant för Falkenbergs kommun, säger Jan Fritz, ekonomichef Falkenbergs kommun.

Flera investeringar väntar de närmsta åren

Bland kommande års investeringar finns bland annat Falkenbergs kommuns största investering genom tiderna, en ombyggnation av kvarteret Krispeln där den nya byggnaden för gymnasieskola, bibliotek och kulturskola kommer att ligga.
? Hela kvarteret kommer att bli en mycket viktig och tongivande pusselbit av Falkenbergs stadskärna, säger Mari-Louise Wernersson (C) kommunråd.

Demografiutveckling ger ekonomiska utmaningar

Utöver flera investeringar står Falkenbergs kommun inför en förändring i befolkningsstrukturen. De närmsta tio åren ökar andelen unga och gamla vilket leder till att behovet av äldreomsorg, barnomsorg och skola ökar. Samtidigt ökar inte gruppen som är i arbetsförålder i samma takt. De här utmaningarna blir en del i kommunens fortsatta ekonomiska planering.

Det här gör att kommunen visar ett överskott

Överskottet för den kommunala ekonomin för 2015 blev 64 miljoner kronor (3 procent av Falkenbergs kommuns totala budget). Majoriteten budgeterade för ett överskott på 38 miljoner kronor (1,7 procent av Falkenbergs kommuns totala budget). Att det blir ett överskott på 64 miljoner kronor beror främst på att kommunen får återbetalning från försäkringsbolaget AFA på 15 miljoner kronor och har sålt mark för 11 miljoner kronor.


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status