Bank Norwegian - Stora nordiska räntekollen 2017: - Stor kunskapsskillnad i landet om sparräntan

Stora nordiska räntekollen 2017: - Stor kunskapsskillnad i landet om sparräntan

Newsdesk 5/4 17:00

Trots räntemissnöje byter få svenskar bank

Tre av fyra svenskar är missnöjda med räntan på sitt sparkonto. De flesta som har koll på sin ränta får 0,4 procent eller mindre. Och trots att fler än hälften tycker att dålig ränta är ett skäl att byta bank låter de flesta bli. Bland svenskarna har norrlänningarna sämst kunskap om sina sparräntor, medan smålänningarna har bäst koll.

Det visar Bank Norwegians årliga undersökning ? Stora nordiska räntekollen 2017 ? som jämför vad bankkunder i Sverige, Finland och Danmark känner till om sina inlåningsräntor. Undersökningen har gjorts av det danska undersökningsföretaget Voxmeter.

Olika kunskap om räntenivåerna

Kunskapen om bankräntor och intresset att förändra sitt sparande varierar beroende på ålder, kön och bostadsort. Smålänningarna, till exempel, har bättre kunskap om sin sparränta jämfört med personer från övriga Sverige.

Den äldre delen av befolkningen har störst kunskap om de olika bankernas ränteerbjudanden. Nästan 87 procent av dem tycker att insättningsräntorna i Sverige generellt är för låga. Men de är ändå minst benägna att flytta sitt sparande till konton med bättre ränta.

En jämförelse mellan könen visar att det är männen som oftast har bäst kunskap om räntenivåerna. De har dessutom både oftare tagit reda på de olika bankernas räntenivåer, eller bytt till en bank med bättre villkor.

Var fjärde får ingenting

Trots att det finns några nischbanker, bland dem just Bank Norwegian, som har konton med hög inlåningsränta (0,70 procent) får många småsparare en mycket låg ränta på sina pengar. En fjärdedel (26 procent) säger till exempel att de inte får någon ränta alls. Ungefär lika många (26 procent) säger att deras ränta är 0,4 procent eller lägre. En nästan lika stor andel (22 procent) vet inte vilken ränta som de verkligen får på sina sparkonton.

Fler än hälften, 54 procent, skulle kunna tänka sig att spara i en annan bank om räntan blev högre. Men ändå är det bara en av fyra (25 procent) som har öppnat ett sparkonto i en annan bank.

? Svenskarna förlorar enorma summor i ränteintäkter. Det finns alternativ som ger god ränta. Och även om inflationen just nu är låg är det i praktiken en förlustaffär att ha sina pengar på räntelösa konton. Det säger Tom Roger Olsen, marknadschef på Bank Norwegian.

Bäst insättningsgaranti i Norge

Alla de nordiska länderna har insättningsgarantier för de pengar som har satts in på inlåningskonton. Garantin ska täcka kundens förluster om banken kommer på obestånd. I Norge är insättningsgarantin mer än dubbelt så hög ? 2 miljoner norska kronor ? jämfört med Sverige som har en insättnings­garanti på 950 000 kronor. 

Om undersökningen

  • 1 000 personer i varje land fick svara på frågor om räntan på sina sparpengar.
  • Undersökningen genomfördes av Voxmeter under vintern 2017.
  • Undersökningen genomfördes på internet där kön, ålder och region viktades för att säkerställa representativitet.
  • 22 procent av svenskarna känner inte till sin sparränta.
  • 74 procent av svenskarna tycker att bankernas inlåningsräntor generellt är för låga.
  • 54 procent är beredda att flytta sitt sparande till en annan bank, om det skulle innebära att inlåningsräntan höjdes.
  • 25 procent har bytt bank på grund av att den nya banken erbjöd en bättre sparränta.
  • 34 procent tror att det är för komplicerat att flytta sitt sparande och har därför låtit bli.
  • Undersökningens mätdata ägs av Bank Norwegian och får inte användas utan att Bank Norwegian nämns som källa.

För ytterligare information, kontakta:
Bobby Lundqvist, WISE Communications, 070-750 51 10


Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status