FORES - ?Svenska företag och städer bäst på att rapportera till FN - Ny policybrief från Fores

?Svenska företag och städer bäst på att rapportera till FN - Ny policybrief från Fores

Newsdesk 14/11 07:00

I en ny policybrief från tankesmedjan Fores och Institutet för miljöstudier IVM Amsterdam tittar Daniel Engström Stenson och Oscar Widerberg närmare på hur de FN-ledda initiativen under ?the Climate Action Agenda? och NAZCA-plattformen, där företag, städer och andra aktörer kan rapportera sina utsläppsmål får efterföljare nationellt.

Ett exempel är det svenska initiativet Fossilfritt Sverige, där 200 aktörer ställt sig bakom regeringens mål om att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. Sverige är också ett av de länder som har flest aktörer registrerade vid NAZCA-databasen ? över 150 olika aktörer.

- Sett till enskilda aktörer hamnar Sverige på plats nummer sju av samtliga länder, men sett till aktörer per invånare är Sverige det land med flesta aktörer som rapporterat sina bidrag till NAZCA. Det är såväl städer, som små och stora företag. Även om rapporteringen till NAZCA inte ger en komplett bild, så finns ändå fog för att säga att svenska företag och städer försöker driva på klimatarbetet, och svarat upp på FN:s önskemål om att rapportera sin mål, säger Oscar Widerberg som forskar vid institutet för miljöstudier (IVM) i Amsterdam.

Förutom ett förhållandevis stort klimatengagemang bland städer och företag, som därtill har vana att organisera sig, framhåller författarna att regeringens initiativ Fossilfritt Sverige som aktivt uppmuntrat sina medlemmar att rapporter till NAZCA bidragit till att Sverige hamnar högt upp.

- Fossilfritt Sverige är en nationell variant av FN:s Climate Action Agenda, där man försöker samla engagemang från städer, företag och andra organisationer. Dels för att deras utsläppsminskningar ska bidra till att nå de nationella utsläppsmålen, men också för att skapa en berättelse om att det finns ett stort stöd för klimatåtgärder, vilket underlättar för framtida politiska beslut, säger Daniel Engström Stenson, som är klimatpolitisk analytiker vid Fores och doktorand vid IVM. Han fortsätter:

- Det finns en pågående diskussion om hur formaliserade dessa samarbeten ska bli, vilken typ av krav på uppföljning bör finnas. Jämfört med NAZCA-plattformen är det lägre formella krav för att bli del av Fossilfritt Sverige, exempelvis. Men behovet av uppföljning beror mycket på vad målet med samarbetet är, om det är att skapa utsläppsminskningar som bidrar till att fylla gapet mellan vad länders mål och vad 2-graders målet kräver, då är det viktigt. Är målet att skapa en berättelse om starkt stöd för en omställning, då är behovet av formella krav troligen mindre.

Rapporten lanserades vid ett seminarium i Marrakesh där FN:s klimatmöte pågår.

Läs rapporten här: http://fores.se/wp-content/uploads/2016/11/NSA-Policy-brief-Marrakesh.pdf

Kontakt:

Daniel Engström Stenson, +46 730 88 52 63

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status