Baering AB - Svenska helikopterpiloter lanserar designvarumärke

Svenska helikopterpiloter lanserar designvarumärke

Newsdesk 10/2 16:58

Svenska helikopterpiloter lanserar designvarumärke


Jämtländska AUK Protection vill förbättra helikopterpiloters vardag genom användarcentrerad design och högteknologiska funktionsmaterial. Med nylanserade flygoverallerna G1 och G2 har företaget inlett en dialog om vad flygpersonal egentligen bör ha på sig i arbetet.


Affärsidén tog form redan 2010, då helikopterpiloten Michael Elmeskog började se mönster i piloters hälsoproblem. Nack- och ryggsmärtor, tinnitus och huvudvärk var ständiga samtalsämnen bland helikopterkollegor världen över, och många operatörer drogs med stora kostnader till följd av sjukskrivningar.


Michael Elmeskog, VD:

?Många hälsoproblem är förknippade med vår mest typiska utrustning, det vill säga hjälmen. Designmässigt har helikopterhjälmar haft samma form och vikt sedan tidigt 60-tal, och rent funktionellt är det tveksamt om de egentligen ger det skydd eller den funktion vi egentligen behöver i arbetet?.

Givande samarbeten

Kort därefter bildade Michael firma tillsammans med pilotkollegan Johan Baumann, konceptutvecklaren Linus Wikström och finansstrategen Björn Berggren. Till projektet knöts också industridesignfirman Howl i Stockholm, samt ingenjörskonsulten Frankly Development i Malmö. I nära samarbete med ett stort antal referenspiloter samt studenter vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH), utvecklade man ett antal produktidéer, var och en kopplad till vanliga problemställningar i helikopterpilotens vardag.


Linus Wikström, marknadschef:

?Det som är väldigt tydligt är hur lite som faktiskt hänt vad gäller ergonomi, design och materialval i den här kategorin. Och det gäller inte bara hjälmar, utan egentligen all kroppsnära skyddsutrustning.?

?Det är lite typiskt militära eller traditionellt manliga yrkesfunktioner att man främst prioriterat maskin före människa, utan egentlig tanke på hur personen bakom spakarna ska kunna prestera över tid, och ännu mindre hur man undviker yrkesskador. Det är just detta vi vill utmana inom AUK Protection?.

"Det har varit en väldigt givande resa att utveckla koncept tillsammans med industridesignkonsulterna på Howl och ingenjörerna på Frankly Development i kombination. De är väldigt mycket i framkant, särskilt vad gäller att utgå ifrån brukarperspektivet".


Skyndar långsamt

Under våren 2014 smyglanserades varumärkets första produkter, flygdräkterna G1 och G2. Produktutvecklingen skedde i nära samarbete med piloter på Grönland och Nordnorge, och tog ca två år från start till mål. För ändamålet kontrakterades konfektionsdesignern Stephen Copp, som bland annat utvecklat funktionsplagg åt Lundhags och Peak Performance.


Michael Elmeskog, VD:

?Reaktionerna därute är överväldigande. I vår bransch är ju folk vana vid att hasa omkring i stela bomullsplagg, och G1-konceptet är så långt ifrån det traditionella man kan komma.

?Nästa steg är dock att ta våra andra skyddsprodukter till marknaden, främst då pilothjälmen H1 och den marina skyddshjälmen R1 som vi utvecklade i samarbete med ytbärgare knutna till Sjöfartsverket?

"Just nu söker vi tekniska samarbeten här i Sverige, särskilt gällande nya typer av flamskydd, lättviktiga funktionsmaterial och liknande. Vi har som mål att arbeta så lokalt det bara går, och ser gärna att vi får in svenska innovationer i våra produkter".

En marknad på frammarsch

Helikopteranknutna yrken är på stark frammarsch, bland annat på grund av helikopterns allt viktigare roll i samhällsbärande tjänster så som ambulansflyg och andra räddningstjänster. I Sverige är de statligt finansierade helikopterutbildningarna som nyligen påbörjades ett tydligt tecken på det ökade behovet.

Den största närmarknaden är Norge, där offshore-industrin och de många infrastrukturprojekten i otillgängliga miljöer förlitar sig på helikoptertransporter. I Europa är det Tyskland som tydligast satsat på helikoptern i samhällets tjänst, och där finns också stora utbildningscentra för helikopterpersonal. Växande marknader globalt sett är Kina, som nyligen tillgängliggjort det nationella luftrummet för privat trafik, samt växande ekonomier med stora landområden som exempelvis Brasilien och Indonesien.Pressmeddelandet skickades med Mynewsdesk

Till pressmeddelandet

Teckenstorlek

Tipsa

Blogga

Skriv ut
LÅNEFÖREMEDLARE:ALLA LÅN:
- låna pengar snabbt?
- lån utan uc?
- lån med betalningsanmärkning?

Beställ årsredovisningar gratis!

Ekonomi Nyheter .se - Innehåll

 

 

 

 

DMCA.com Protection Status